To danie przygotowuję już od jakiegoś czasu, ale dopiero dziś doczekało się publikacji. Chcę się z Wami podzielić tym przepisem, bo rzeczywiście warto. Jako wiecznie utyskująca na brak czasu mama stawiam na obiady szybkie, proste i pożywne. Do takich zaliczam ten makaron. Przepis podejrzałam na blogu W sezonie , ja wprowadziłam zmiany, ale w obu wersjach jest zapewne smacznie :)
składniki:
1 duża cukinia
1 duża cebula czosnkowa
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
duży kubek śmietany
sól, pieprz
makaron spaghetti
parmezan
Cukinię i cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Makaron ugotować. Na rozgrzaną oliwę wrzucam cebulę, czosnek, po krótkim podsmażeniu dorzucam cukinię, podsmażam kolejną chwilę, podlewam około 0,5 szklanki wody i duszę pod przykryciem około 10-15 minut. Gdy cukinia jest miękka, blenduję całość delikatnie, zostawiając jednak małe kawałki cukinii, łączę ze śmietaną, doprawiam solą i pieprzem, dorzucam makaron i gotowe. Mówiłam, że będzie szybko! Podajemy posypane startym parmezanem.
Bardzo lubię cukinię, szkoda że sezon na nią już się skończył.
OdpowiedzUsuńPyszne danie!
OdpowiedzUsuńZajadałam się nim w sezonie.
Prostota popłaca.
prostota popłaca! doskonale powiedziane :)
UsuńNiedawno robiłam makaron domowy z cukinią i złamałam na nim wałek ;)
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie:) Zapisujemy do wypróbowania.:) Mniam
OdpowiedzUsuńCześć
OdpowiedzUsuńNie wiem czy juz ci pisałam, że mam nowego bloga.
Stąd moje pytanie czy chciałabyś być dodana do jego bazy?
Jeśli tak to zapraszam po szczegóły.
bazafajnychblogow.blogspot.com
Uwielbiam takie makaronowe kombinacje:-), pysznie wygląda, mniam!
OdpowiedzUsuńMam cukinię w lodówce i aż się prosi o podobne wykorzystanie:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie makarony uwielbiam, cudo! :)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne, takie danka lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuńpysznie, dopisuję sobie ten sposób, jako kolejne danie na przyszły sezon, bo mamy zawsze pełny ogródek kabaczków:)
OdpowiedzUsuńJa też już przetestowałam ten przepis od Agi z "w sezonie" :) pyszota!!!
OdpowiedzUsuńRobiłam bardzo podobny, jeden dodatkowy składnik u mnie to białe wino w sosie.
OdpowiedzUsuńJa to bym dodałam bakłażana zamiast cukini:-) Oo i tak zrobię na obiad, dzięki:-)))
OdpowiedzUsuńciekawa wersja:) wygląda wyśmienicie:) pozdrawiam:www.martawkuchni.blog.pl
OdpowiedzUsuńProste i pyszne danie, lubię takie
OdpowiedzUsuńA mnie zachował się jeszcze kabaczek i nie mam obiadu na jutro !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dawno nie jadłam makaronu... W takim wydaniu - samo zdrówko :)
OdpowiedzUsuńCukinia jest jednak wszechstronna, bo i na słodko i na słono. Propozycja z makaronem ciekawa, bo prosta i smaczna.
OdpowiedzUsuńJa pikole. Zjadłabym oj zjadła. A skąd koleżanka Marta wytrzasnęła taką ogromniastą cukinię? Dostałaś od kogoś z ogródka, przyznaj się! ;)
OdpowiedzUsuńod mamy chłopaka mojej siostry! jeśli chodzi o szczegóły :)
OdpowiedzUsuń... podpatrzony w Italii od Kuchni, która niestety już nie działa nad czym potwornie ubolewam. A swoją drogą dobrze, że mi przypomniałaś o nim bo jest fenomenalny. Cukinię kocham. Fajnie, że głosisz o tym przepisie, bo warto :) Czosnek jest z pewnością trafionym dodatkiem, aż dziw bierze, że bez niego danie też jest szałowe :)
OdpowiedzUsuńbuzi, buzi!!!
No, KOCHAM takie dania:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony...uwielbiam je gdy jestem głodna jak wilk i gdy mam ochotę zjeść coś wyjątkowego.
OdpowiedzUsuńDobrze, że cukinia jest nadal dostępna na rynku - przygotuję Twój cukiniowy makaron niezwłocznie :)
ależ pięknie cukinia dopasowała się do talerza:) Piękne Spaghetti !:)
OdpowiedzUsuńCukinię bardzo lubię, fajne połączenie, podkradam i zabieram do mojej kuchni. Pozdrawima
OdpowiedzUsuń