15.04.2014

Tort lodowy Nigelli



Nina, jaki chciałabyś tort na urodziny?
- Twixowy Mamo!

W pierwszej chwili chwyciłam się za głowę, twixowy myślę sobie, czyli jaki?  Z pomocą przyszła Nigella, tort okazał się strzałem w dziesiątkę. Pyszny, polecam! Podaję oryginalny przepis.

1,5 litra lodów waniliowych (użyłam Manhattan 1,4 litra)
100g orzechów w miodzie (użyłam włoskich)
150g markiz z nadzieniem czekoladowym
2 batony Twix
200g groszków czekoladowych

sos:
2 łyżki masła
2 łyżki białego cukru
3 łyżki brązowego cukru
125ml śmietany kremówki
kilka kropli ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki złotego syropu
(przepis na sos podaję, ja użyłam jednak gotowej masy kajmakowej)

Wyjmij lody z zamrażarki by odrobinę zmiękły. Do foliowej torebki wrzuć ciastka i batony, całość rozbij wałkiem, na małe i duże kawałki. Przełóż lody do miski od miksera, wsyp do niej pokruszone ciastka, batony, pozostawiając odrobinę do przybrania gotowego ciasta. Dodaj również, orzechy i groszki czekoladowe, wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową masę lodową przełóż do tortownicy wyłożonej, folią i wstaw do zamrażarki.
Aby przygotować sos karmelowy umieść masło, cukier i syrop w rondlu i gotuj przez ok. 5 minut. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i śmietanę, gotuj jeszcze przez minutę. Zdejmij garnek z ognia i przelej sos do dzbanka, odstaw na bok by ostygł.

Tort lodowy wyjmij z lodówki wierzch posyp pokruszonymi ciastkami i polej sosem.

*ja wszystkie pokruszone ciastka i batony zmieszałam z lodami, do dekoracji użyłam trzeciego twixa