23.01.2013

Likier kawowy



składniki:
100 ml spirytusu
puszka mleka skondensowanego słodzonego 400g
2 filiżanki espresso
(jedna parzona z 4 łyżeczek świeżo zmielonej kawy wody 50 ml, czyli w sumie 100 ml kawy, w przepisie 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na 100 ml wody, my takiej akurat nie pijemy, więc przygotowałam dwie "konkretne" espresso)

Mleko przelewamy do garnka, miksując dolewamy ostudzoną kawę, na koniec również miksując spirytus, przelewamy do butelki, gotowe! Likier miał postać trochę by się przegryźć, jednak nie powstrzymaliśmy się i próbowaliśmy od razu, był pyszny, powiedziałabym nawet, że lepszy od kupionego w sklepie. 
W październiku robiliśmy nalewkę malinową, ta rzeczywiście powinna poczekać na wypicie kilka miesięcy przepis dla zainteresowanych 
Z likierem jest o tyle fajniej, że smakuje świetnie od razu po przyrządzeniu. Jeśli lubicie takie trunki zachęcam!