22.10.2014

Bułki dyniowe



Nina męczyła mnie o te bułki już od jakiegoś czasu .... upieczone wczoraj wieczorem, dziś z apetytem zjedzone przez dzieciaki w szkole i przedszkolu. Bardzo proste w przygotowaniu, sezon dyniowy w pełni polecam !

składniki:
700g mąki pszennej chlebowej
30g świeżych drożdży
150ml ciepłego mleka
60g rozpuszczonego masła
50g cukru
szczypta soli

Drożdże mieszamy z mlekiem, następnie mleko łączymy z dyniowym puree. Dodajemy pozostałe składniki i ręcznie wyrabiamy ciasto. Przykryte ciasto odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatając odgazowujemy ciasto i formujemy kulki, w razie potrzeby podsypując mąką.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w odległości około 0,5 cm bułeczki. Po raz kolejny odstawiamy przykryte do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem około 18 minut. Gotowe.