21.03.2015

Pasztet z kiszonej kapusty, suszonych pomidorów i kaszy jaglanej


Szukałam pomysłu na kwaszoną kapustę i natknęłam się na bardzo fajny blog ammniam. Kto zna potwierdzi, kto tam jeszcze nie trafił polecam. Masa pomysłów na zdrową kuchnię roślinną. Przepis w całości pochodzi z tej strony. Od siebie dodałam łuskany słonecznik, którym wysypałam foremkę przed przełożeniem masy. Fajnie się przypiekł i dodał moim zdaniem dodatkowych walorów smakowych. Prosty i szybki w wykonaniu i co najważniejsze smaczny i zdrowy. Coraz bardziej rozkochuję się w różnego rodzaju smarowidłach warzywnych, zapiekanych bądź też nie. Ten pasztet polecam z czystym sercem. 


Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej,
2 cebule,
1 szklanka posiekanej kiszonej kapusty,
1 szklanka pokrojonych suszonych pomidorów odciśniętych z oliwy,
150 ml przecieru pomidorowego,
1/3 łyżeczki mielonego kminku,
2-3 łyżeczki syropu klonowego lub cukru trzcinowego,
sól
słonecznik do wysypania keksówki (to moja propozycja)

Kaszę jaglaną wypłukać na sitku i przełożyć do rondelka. Zalać 1,5 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka. W tym czasie zeszklić na oliwie posiekaną drobno cebulę, dodać kiszoną kapustę, suszone pomidory i przecier pomidorowy, wymieszać i dusić przez około 10-15 minut. Następnie warzywa zdjąć z ognia, zblendować na prawie jednolitą masę i wymieszać (już nie blendować) z ugotowaną kaszą jaglaną. Doprawić kminkiem, sola i syropem klonowym. Gotową masę przełożyć do formy keksówki posmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą. Wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez około 60 minut. Pasztet jest gotowy gdy zacznie odchodzić od formy. Można go kroić, gdy całkowicie wystygnie. Najlepszy jest na drugi dzień.


wskazówki:
Ilość przypraw można zwiększyć według własnego smaku.
Jeśli macie bardzo kwaśną kapustę można ją wcześniej przepłukać pod bieżącą wodą.
Gdyby masa była za kwaśna można dodać więcej syropu klonowego lub cukru.
Syrop/cukier można zastąpić startym jabłkiem, które należy dusić wraz z warzywami.

15.03.2015

Ciasto czekoladowe z buraczkami




Prawie trzy miesiące zajęło mi wyjście z kuchni .... Ci, którzy czasem tu zaglądają wiedzą o czym piszę. Dziękuję za wiadomości i zainteresowanie moim blogiem. Z przyjemnością powracam z mocno czekoladowym ciastem buraczanym, przypomina brownie, jest mocno wilgotne, znika w błyskawicznym tempie. Dla mnie jedno ze smaczniejszych ciast jakie znam. Robiłam buraczkowe z różnych przepisów, ten wydaje mi się najciekawszy.  

składniki:
275g mąki
375g ugotowanych buraków
300ml oleju rzepakowego
5 jajek
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100g + ok.2 łyżeczki ciemnego kakao
250g cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli

Buraki pokrój na kawałki. Zmiksuj razem z olejem na mus. Jajka ubij mikserem na puszysta masę. Prezsiej mąkę z proszkiem i 100g kakao. Dodaj cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Porcjami wsypuj do ubitych jajek, wymieszaj. Wlej mus buraczany. Zmiksuj. Przełóż do formy wysmarowanej olejem i wysypanej wiórkami kokosowymi (moja forma około 32x23 cm) Piecz w temperaturze 180 stopni, około 30 minut. Ciasto w środku powinno pozostać wilgotne. Przed podaniem oprószyć pozostałym kakao.  

*przepis pochodzi z dodatku do Twojego Stylu "Ciasta i ciasteczka" 2014

23.12.2014

Kapusta z grzybami





Przepis umieszczę jak tylko wyjdę dziś z kuchni :) Pozdrawiam wszystkich cieplutko ...

15.03.2015
zrobiłam sobie tak długą przerwę w blogowaniu, że już dokładnie nie jestem w stanie odtworzyć przepisu, świąteczną kapustę robię na oko, raz chciałam dokładnie spisać proporcje i nawet zanotowałam je na karteczce, która w ciągu tych trzech miesięcy zaginęła :)
Zdjęcie zostawiam i przy kolejnym gotowaniu uzupełnię przepis!

Pozdrawiam wszystkich i zapewniam, że wyszłam już z kuchni i powracam do blogowania






17.12.2014

Sos tatarski



Dziś propozycja świąteczna. Sos tatarski domowy. Idealny do wędlin lub mięs na zimno. Raz w roku najadam się nim do syta. Proporcje można zmieniać według upodobań. Można też dla urozmaicenia dodawać różne dodatki, np.kapary, koperek, marynowaną cebulkę, tarty chrzan. Ja robię go w dość prostej wersji, taki smakuje mi najbardziej.

składniki:
3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 
1 łyżeczka musztardy
mały słoik grzybków marynowanych
3 ugotowane jajka
3 ogórki konserwowe

W misce mieszamy majonez, śmietanę, musztardę i przyprawy. Dodajemy bardzo drobno pokrojone ogórki, jajka oraz grzybki, mieszamy i zajadamy z apetytem! Polecam od razu zrobić z podwójnej porcji :)

  

14.12.2014

Świąteczne kartki 2014



Jak co roku zachęcam wszystkich do wykonania własnoręcznie kartek świątecznych !!! Ja moje wysyłam jutro. Życzę wszystkim spokojnych przygotowań do świąt. Grudzień to piękny czas, zapach pierników, grzane wino, kanapa, koc i wpatrywanie się w choinkę. Ja już zatopiłam się w tej atmosferze. Biegnę kończyć ozdóbki choinkowe i wciągnę aromatycznego piernika :)






2.12.2014

Naleśniki jaglane



Zapisuję przepis, by nie zapomnieć. Eksperymentowałam i tak na bazie kilku przepisów powstał mój własny. Zdecydowanie zdrowsza propozycja, kaszy jaglanej u nas coraz więcej. Ostatnio dodałam jej do gołąbków, polecam. Takie naleśniki to bardzo sycący obiad, zwykłych potrafiłam zjeść nawet trzy, po jednym jaglanym byłam pełna. Podałam z twarogiem zmiksowanym z odrobiną cukru waniliowego. 

składniki:
3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 jajka
2 łyżki oleju
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
10 łyżek mąki ziemniaczanej
sól


Kaszę zmiksować blenderem na gładką masę, połączyć z resztą składników i smażyć na oleju, jak zwykłe naleśniki. Smacznego!

20.11.2014

Pieczone nogi gęsi


Przepis zaczerpnięty z jednej z moich ulubionych stron, czyli Kwestii Smaku. Polecam, gęś wyszła moim zdaniem idealnie. Jesienią mój organizm domaga się takich konkretnych obiadów, zatem gotuję i wcinam. Autorka przepisu poleca do tego risotto jabłkowe, ja podałam po prostu ziemniaki i moje ukochane ostatnio buraczki zasmażane, na które przepis niebawem wrzucę.  

Składniki:
2 nogi gęsi
sól (około 1 łyżeczki)
pieprz (około 1/2 łyżeczki)
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kminku
1/2 szklanki soku jabłkowego
1 mały ząbek czosnku cienko pokrojony

Przygotowanie:
Gęsie nóżki: doprawić solą i pieprzem, wysmarować tymiankiem i kminkiem, obłożyć plasterkami czosnku. Włożyć do garnka żaroodpornego z pokrywą, skórką do dołu, na dno garnka wlać sok jabłkowy. Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika. Piec przez 2 godziny. Następnie przewrócić nóżki na drugą stronę i piec jeszcze przez kolejne 2 godziny. Nóżki tak upieczone są miękkie, mięso idealnie odchodzi od kości a skórka jest cienka i smaczna (choć jest miękka). Aby mocniej zrumienić skórkę wstawiamy garnek z nóżkami bez przykrycia pod rozgrzany grill w piekarniku lub do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na kilka minut do czasu zrumienienia się skórki. Wytopiony tłuszcz zlać do garnuszka, następnie ostudzić i zebrać z wierzchu tłuszcz (można go wykorzystać do smażenia) a płyn zebrany w garnuszku wylać.

Smacznego!

17.11.2014

Gołąbki bez zawijania



Jeśli ciężko nam się zabrać do zrobienia gołąbków z prawdziwego zdarzenia, gdyż nie ukrywajmy jest to dość czasochłonne, polecam przygotowanie ich w tej wersji. Smakują praktycznie tak samo, może troszkę brak dużych kawałków kapusty, ale moim zdaniem to i tak obiad na pięć plus.


składniki:
500 g mięsa mielonego
(u mnie wieprzowo wołowe)
300 g kapusty pekińskiej
(połowa małej główki, tak mniej więcej)
woreczek gotowanego krótko ryżu
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 duża cebula
sól, pieprz
2 łyżki majeranku
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
olej rzepakowy

sos:
mały koncentrat pomidorowy
mały słoik domowego przecieru
(można zastąpić puszką pomidorów)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
trzy liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1-2 szklanki wody


Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Mięso wrzucić do miski. Dodać jajko, przyprawy, posiekaną drobno kapustę, cebulę, ryż i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Ja zaczynam drewnianą łyżką, kończę zagniatając masę rękoma. Formuję podłużne gołąbki i obsmażam je z obu stron na oleju rzepakowym, z każdej około 7-8 minut. Odkładam je na talerz obok. W dużym rondlu podgrzewam odrobinę oleju i gdy się rozgrzeje, wrzucam pokrojone drobno dwa ząbki czosnku na dosłownie minutę dwie, tak aby czosnek się nie spalił. Dolewam pomidory, koncentrat i wodę. Wrzucam liście i ziele angielskie. Przyprawiam solą, pieprzem.  Do sosu dokładam gołąbki i duszę na małym ogniu pod przykryciem około 20-30 minut. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub chlebem. Na obiad na kolację, jak kto woli. Ja przepadam za nimi.




13.11.2014

Sałatka z kurczakiem i grzankami



Dziś propozycja na szybką i pożywną kolację. Sałatka prosta w przygotowaniu, zarazem bardzo smaczna. Kilka dni wcześniej upiekłam dzieciom chleb tostowy, z tego przepisu i niezjedzoną resztę wykorzystałam właśnie do przygotowania tej sałatki. Chleb był swoją drogą przepyszny, pachnący oliwą z oliwek .... Nie jadamy chleba tostowego, a był potrzebny Ninie na zajęcia kulinarne, na które w końcu się dostała, więc postanowiłam upiec go własnoręcznie. Polecam zarówno chleb jak i sałatkę :)

składniki na dwie porcje:
rukola
pierś z kurczaka
3 kromki chleba tostowego
mała czerwona cebula
kilka pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
tymianek, papryka, sól, pieprz

sos:
2 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka jasnego octu balsamicznego
sól, odrobina cukru

Pokrojone w kostkę mięso opłukać, osuszyć i usmażyć na oliwie z oliwek, doprawiając solą, pieprzem, tymiankiem i papryką. Na talerz wyłożyć umytą rukolę, ciepłe mięso, podsmażony i pokrojony chleb, cebulę i pomidorki. Polać sosem i zajadać z uśmiechem na ustach.






7.11.2014

Pierogi leniwe



Obiad w sam raz na leniwe popołudnie .... Bardzo dawno ich nie robiłam, a to fantastyczny obiad!

Składniki:
500g twarogu
3 jajka
sól
1 szklanka mąki pszennej

Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Ser utrzeć z żółtkami. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy serowej. Na końcu dodać mąkę i zagnieść ciasto. (Ciasto będzie lekko klejące. Jeśli będzie mocno się kleić dosypać jeszcze trochę mąki. Im mniej mąki tym lepiej. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką, uformować wałek i lekko go spłaszczyć. Pokroić i gotować w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyciągnąć łyżką cedzakową.
Podawać polane roztopionym masłem, posypane brązowym cukrem i cynamonem.