22.02.2013

Ciasto z daktylami




może wiosna się skusi i wpadnie na kawałek ciasta ??  tak bardzo już na nią czekam .... 

składniki:
2 szklanki mąki razowej żytniej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1/2 szklanki mleka
opakowanie wydrążonych daktyli
2 jabłka starte na tarce
1 łyżka mielonych goździków

Ubić jajka z cukrem, dodać mleko, oliwę, mąkę z proszkiem i goździkami.. Miksować, na koniec dodać starte na grubej tarce jabłka i pokrojone daktyle. Piec około 30-40 minut w 180 stopniach.
to chyba najprostsze ciasto w moim kuchennym zeszycie, ale przy braku słońca brak mi również sił na bardziej wymyślne słodkości  :)

czy ktoś jeszcze tęskni za wiosną ??




20.02.2013

Zupa pomidorowa inaczej



na powracające mrozy najlepszy talerz gorącej zupy .... 


składniki:
2 litrowe słoiki przecieru pomidorowego własnej produkcji
2 ząbki czosnku
2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej
cukinia 
sól, pieprz
oliwa
kubek kwaśnej śmietany
świeże liście bazylii

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony czosnek i liście bazylii, podsmażyć chwilę i zalać przecierami, doprowadzić do wrzenia i nasza zupa już prawie gotowa :) gdy chwilę przestygnie (w tym czasie na patelni grillowej grillujemy pokrojoną w plastry lekko posoloną i doprawiona różowym pieprzem cukinię) zaciągnąć śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kaszą i cukinią, moje dzieci dostały z tartym serem cheddar zamiast cukinii, ciągnący się ser w gorącej zupie smakuje wyśmienicie.

Zachęcam do przyrządzenia! Zdrowa i szybka zupa. Zamiast domowych przecierów można użyć oczywiście  pomidorów z puszki, ja jednak latem przerobiłam około 30kg pomidorów i do tej pory się nimi cieszę, choć zostały mi już ostatnie słoiczki.

17.02.2013

Pizza z krewetkami



Pierwszy raz piekłam pizzę na kamieniu i jestem pod ogromnym wrażeniem, dosłownie po 10 minutach była gotowa. Przepisowi na ciasto jestem wierna, jednak dziś dodatkowa zmiana: użyłam specjalnej mąki na pizzę typ 00 (mieszanka mąki pszennej i żytniej) Pizza wyszła genialnie.

składniki na ciasto

0,5 kg mąki typu 00 (specjalne podziękowania dla Pani Marty!)
40g drożdży
szklanka ciepłej wody
łyżeczka soli
odrobina cukru
2 łyżki mleka 
2 łyżki oliwy

dodatkowe składniki:

100 g krewetek gotowanych obranych
dwa pokrojone w plasterki ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki
kulka mozarelli
sos pomidorowy

Rozpoczęłam  od nagrzania piekarnika z kamieniem w środku do temperatury 230 stopni. 

Rozkruszone w rękach drożdże rozpuszczam w gorącym mleku, dodaję odrobinę cukru i odstawiam do wyrośnięcia (około 10-15 minut) mąkę mieszam z solą, dodaję wyrośnięty zaczyn, wodę i urabiam ciasto rękoma, po chwili dolewam oliwę i urabiam dalej, im dłużej tym lepiej. Ciasto można odstawić  do wyrośnięcia i w tym czasie przygotować sos.
wersja ze świeżych pomidorów 4-5 pomidorów sparzyć obrać ze skóry, wyciąć gniazda, pokroić i wrzucić do rondelka na rozgrzaną oliwę, podgrzewać około 10 -15 minut, zmiksować, dodać sól, pieprz, czosnek i oregano
wersja z gotowego przecieru do tej pizzy użyłam już moich zaprawionych latem pomidorów, w rondelku rozgrzewam oliwę z oliwek, wrzucam pokrojony w plasterki czosnek, wlewam przecier chwilę gotuję, doprawiam solą, pieprzem, oregano albo świeżą bazylią i gotowe
Ciasto należy rozwałkować (my lubimy zdecydowanie na cienkim spodzie) i położyć delikatnie na  rozgrzanym kamieniu, formując kształt jaki chcemy, ja zawinęłam brzegi, na środek szybko nałożyłam sos, posypałam pietruszką, ułożyłam krewetki, czosnek i mozzarellę. Skropiłam delikatnie oliwą, posypałam kolorowym pieprzem. Piekłam dokładnie 10 minut z termoobiegiem.
Z przepisu na ciasto wychodzą dwie dość duże pizze, składniki obkładu podane na jedną, dzieciaki wolały margheritę niż krewetki :) 



 wyszła świetnie, podałam z sosem z jogurtu greckiego, oliwy z oliwek, soli i czosnku, dodatkowo posypane świeżą natką pietruszki 


13.02.2013

Słodkie serca




szukając słodkich walentynkowych propozycji, natknęłam się na blog Polish Foodie, urzekły mnie serduszka Darii i postanowiłam (z kilkoma zmianami) przygotować podobne 

składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
mus jabłkowy
(u mnie domowy)
cukier trzcinowy
cynamon
jajko

do wykrawania foremki w kształcie serca, mniejsza i większa

Przygotowanie, jak wszystko z gotowego ciasta francuskiego banalnie proste. Z ciasta wycinamy większe serca, na środek nakładamy kleksik musu, na mus wykrojone mniejsze serduszko, całość pędzlujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy cynamonem i cukrem. Zapiekamy w 220 stopniach około 10-15 minut, dokładnie nie pamiętam czytałam synkowi książkę i dosłownie w ostatniej chwili wyłączyłam piekarnik, więc radzę obserwować w wysokiej temperaturze ciasto francuskie piecze się błyskawicznie.


ŻYCZĘ WSZYSTKIM SŁODKICH I UDANYCH WALENTYNEK !!!



10.02.2013

Cevapcici wołowe




Klopsy mielone to dość nudny obiad, więc zaserwowałam je trochę inaczej, dzieciom bardzo się podobały "mięsne lizaki", a mąż zadowolony, że na obiad wołowina. Tak podane klopsy (zmieniłam nazwę po Waszych sugestiach :) można spokojnie podać gościom jako ciepłą kolację, a jeśli chodzi o dodatki to można pokombinować z sosami, ja planowałam zrobić tzatziki, ale na zakupach na śmierć zapomniałam o ogórku :) więc dodatkiem była fasola i kukurydza w pomidorowym sosie.

składniki:
80 dkg mielonej wołowiny
posiekana natka pietruszki
jajko
namoczona i odciśnięta czerstwa bułka
sól, pieprz
majeranek
zmielone suszone owoce kolendry
2 ząbki czosnku
olej do smażenia

Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wymieszać (ja zawsze robię to rękoma) uformować, nadziać na kijki od szaszłyków i po szybkim obustronnym obsmażeniu, pyszny obiad gotowy!



7.02.2013

Pączki z marmoladą różaną



przepis jutro, pozdrawiam zaglądających do mnie :)
jak minął Wam tłusty czwartek?
ile zjedliście pączków?

nareszcie obiecany przepis ...
muszę się jednak przyznać, że w moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia pączków, zatem w mym kuchennym notatniku, nie było również sprawdzonego babcinego przepisu

przepis z którego korzystałam pochodzi od babci męża mojej koleżanki z pracy Moniki (pozdrawiam serdecznie !!) przypuszczam, że oryginalne pączki Babci Stasi są nieporównywalnie lepsze, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz, więc przepis zapisuję i może za wiele lat ktoś kiedyś będzie go polecał jako przepis na pączki Babci Marty :)

składniki:
1 kg mąki
1 szklanka cukru
8 żółtek
2 kieliszki spirytusu
sok z połówki cytryny
kostka masła
1/2 litra mleka
10 dkg drożdży

3-4 kostki smalcu do smażenia
marmolada (u mnie różana)

Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia (ja dałam również szczyptę cukru) Masło rozpuścić i połączyć z resztą mleka, odstawić do delikatnego wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do mąki wlewamy tłuszcz z mlekiem, mieszając dodajemy żółtka, drożdże, spirytus i sok z cytryny. Mieszając łączymy składniki. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ugniatamy ciasto rękoma, ja podsypałam jeszcze trochę mąką i formujemy pączki, można  grubo rozwałkować, wyciąć szklanką, nałożyć marmoladę, skleić i formować w rękach "kulki". Ja przez zapewne brak wprawy, miałam z tym problem i pierwsze pączki wylądowały w koszu, akurat w moim przypadku sprawdziło się smażenie pączków bez marmolady, a potem za pomocą dużej strzykawki (najlepiej użyć specjalnej do tego szprycy) nadziewanie już usmażonych pączków marmoladą. Ważne: Uformowane już pączki również odstawiamy do wyrośnięcia, potem krótko smażymy z obu stron w rozgrzanym smalcu (obracając) . Do lukru dodałam soku z cytryny, żeby je trochę "orzeźwić"

no więc tak właśnie przebiegła moja pierwsza produkcja pączków, nie ukrywam, że jest to dość pracochłonne, więc trzeba sobie zarezerwować całe popołudnie, urabianie i garowanie ciasta, formowanie, smażenie, lukrowanie i potem jeszcze nadziewanie bardzo rozciąga się w czasie szczególnie gdy ciasto robimy z całej porcji

Bardzo dziękuję Babci Stasi za przepis !!!

5.02.2013

Dorsz i puree marchewkowe



no nareszcie u nas rybka ...  
za każdym razem kiedy przyrządzę rybę, obiecuję sobie, że będę to powtarzać przynajmniej raz w tygodniu, a wychodzi niestety zdecydowanie rzadziej, nie wiem właściwie z czego to wynika ... ryby są pyszne, zdrowe i cała moja rodzina wcina je z wielkim apetytem
dorsz ze zdjęcia smakował świetnie i oczywiście odchodząc od stołu obiecałam sobie, że w przyszłym tygodniu znów ryba :) może się uda!
największą bolączką jest zdecydowanie brak sklepu rybnego w moim mieście, takiego prawdziwego ze świeżymi rybami

puree :
8 marchewek
2 ziemniaki
łyżka masła
2 łyżki śmietany
sól
Marchew i ziemniaki ugotować w słonej wodzie, odcedzić, utłuc tłuczkiem do puree, dodać masło i śmietanę.

ryba:
kawałki ryby posoliłam i bez tłuszczu ugrillowałam na patelni grillowej

sos:
jogurt grecki
starta skórka z cytryny
posiekany pęczek koperku
sól, pieprz różowy

Ciekawostka: pieprz zwany różowym to nie pieprz! pozyskiwany jest z drzewa pieprzowego, które jednak w żaden sposób z pieprzem spokrewnione nie jest. Pieprz różowy najczęściej występuje w mieszankach przyprawowych, przydając smaku i koloru. Niektórzy twierdzą, że jest to jedna z dojrzalszych form zwykłego pieprzu, który w pewnym stadium też jest różowo-czerwony. To jednak nieprawda, bo nawet jeśli zbierzemy go kiedy jest czerwony, podczas suszenia i tak zmieni kolor.



3.02.2013

Babeczki owsiane




takie słodkości uwielbiam. ...

składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki mąki owsianej
1/2 szklanki mąki żytniej razowej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
1/3 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
opakowanie żurawiny
płatki migdałów

Płatki zalać 1/2 szklanki mleka i odstawić na 10 minut. Jajko ubić z cukrem, miksując dodać olej, resztę mleka oraz suche składniki. Połączyć z płatkami, dodać żurawinę, pomieszać drewniana łyżką. Wyłożyć do formy i posypać migdałami. Ja użyłam papilotek własnej produkcji. Piec w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut.




podane z konfiturą smakują wyśmienicie!

31.01.2013

Sznycle z indyka w zielonej panierce



Nina rozpoczęła dziś naukę pływania. Po prawie godzinnym oswajaniu się z instruktorem i wodą (choć raczej to pierwsze) wróciła do domu głodna jak wilk, porcja mięsiwa, które u nas aż tak często nie gości okazała się idealną kolacją i nareszcie odkryłam w jakiej formie pietruszka i koperek są dla niej przyswajalne, jedyne zielone dodatki, które je świeże to bazylia, czasem szczypiorek, a tu proszę nielubiana natka pietruszki i koperek zostały spałaszowane w pięć minut :) 
Prawie równie szybko można przygotować te sznycle, polecam. Zdecydowanie zdrowiej niż z bułką tartą.

składniki:
5 sznycli z indyka
3-4 łyżki oleju rzepakowego
pęczek pietruszki
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
sos sojowy
sól (można pominąć)
różowy pieprz

Pietruszkę i koperek umyć i posiekać. Do szerokiej miski wlać olej, sos sojowy, sól (niekoniecznie), przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, trochę pieprzu. Wymieszać dokładnie, dodać zieleninę i włożyć mięso. Najlepiej rękoma dokładnie nacierać mięso powstałą marynatą, odstawić na dłuższą lub jeśli jesteśmy piekielnie głodni krótszą chwilę i smażyć na silnie rozgrzanej patelni około 5-7 minut z każdej strony, przed podaniem posypać pieprzem, jeśli chodzi o dzieci polecam różowy.
Danie proste, treściwe i smaczne, z dodatkiem ziemniaków i surówki idealne na szybki obiad.



29.01.2013

Dip oliwkowy i pomidorowy



... oj nie potrafię się zebrać ostatnio ze wszystkim, brak czasu, brak organizacji, brak energii, chwilowy brak męża oraz przede wszystkim brak słońca ! to wszystko sprawia, że brak mi sił do działań, również na blogu, zbieram się jednak powoli, zaczynając od dwóch pysznych dipów :)

Dipy na bazie twarogu robiłam kilkukrotnie, ale nigdy z tak ciekawymi dodatkami, przepis na pierwszy dip pochodzi z blogu w sezonie , dziękuję Aga! drugi z fetą zmieniłam, gdyż uwielbiamy suszone pomidory

Dip oliwkowy

pół szklanki orzechów włoskich
ząbek czosnku
świeża bazylia
pół szklanki oliwek zielonych + nieco płynu oliwkowego
(ja zamiast płynu dolałam oliwy z oliwek)
200 g tłustego twarogu
sól

W blenderze miksujemy orzechy z czosnkiem i ziołami, następnie dodajemy oliwki i ser, solimy i miksujemy całość. Podobnie jak Aga pozostawiłam w dipie drobinki oliwek, czyli nie miksowałam zbyt długo.

Dip pomidorowy

opakowanie polskiej fety
około 10 suszonych pomidorów z oliwy
+oliwa od pomidorów, z kawałkami bazylii i czosnku
słodka papryka w proszku

Pomidory kroimy na maleńkie kawałki, dorzucamy do sera, łączymy z oliwą i miksujemy, dip jest bardzo wyrazisty w smaku, a konsystencja niezwykle aksamitna.

Do dipów idealnie pasują paluszki grissini, które ja akurat piekłam oraz po prostu surowe warzywa (marchewka, papryka)

Dipy były dodatkiem do kolacji urodzinowej Tymona, poniżej prezentacja tortu, nad, którym nieźle się naćwiczyłam :)  tort na bazie bitej śmietany z mrożonymi w sezonie, specjalnie na tę okazję borówkami. Nad biszkoptem muszę jeszcze popracować, dlatego przepisu nie podaję


miał być Spiderman i kropka :)