4.11.2012
3.11.2012
Bitki wołowe z rozmarynem
dziś spełniam zachcianki kulinarne mojej rodziny
... śniadanie wymyśliła córka, o obiedzie decydował mąż, który uwielbia wołowinę i kaszę gryczaną, niestety dzieci nie udało nam się przekonać do dnia dzisiejszego do polubienia kaszy, wiec dostały ziemniaki
obiad przepyszny, głównie dzięki bardzo aromatycznemu rozmarynowi
składniki:
600 dkg wołowiny
szklanka bulionu
kasza gryczana
brokuł
kiełki na patelnię (mieszanka soczewicy, fasoli mung i cieciorki)
marynata do mięsa:
1/3 szklanki oliwy z oliwek
3 rozgniecione ząbki czosnku
łyżka octu balsamicznego
pieprz
posiekany świeży rozmaryn
mięso moczyłam w marynacie około 4 godzin, następnie obsmażyłam z obu stron, dość krótko, podlałam bulionem i dusiłam około 1 godziny, może troszkę dłużej, kiełki podsmażyłam na oddzielnej patelni i lekko posoliłam, właściwie to wszystko, do tego lekko podgotowany brokuł, kasza i marzenie mojego męża spełnione :)
danie bardzo aromatyczne, mięso smakowało tak, jakby zostało zerwane z krzaka rozmarynu i do tego ten czosnek, jak dla mnie rewelacja, polecam
Czekoladowa owsianka z owocem kaki
w przygotowywaniu owsianki wprowadziłam dziś pewne zmiany, tzn płatki gotowałam najpierw w samej wodzie z dodatkiem szczypty soli, potem dolałam mleko i odrobinę cukru trzcinowego, ciepłą owsiankę posypałam startą gorzką czekoladą, prażonymi pestkami dyni i udekorowałam owocem kaki.
składniki:
płatki owsiane
szczypta soli
około dwóch płaskich łyżeczek cukru trzcinowego
(na cztery porcje owsianki)
prażone pestki dyni
kostka startej gorzkiej 70% czekolady
1 owoc kaki
śniadanie jak dla mnie idealne ...
2.11.2012
Tarta z tuńczykiem i cebulą
dynia na kolejne ciasto, tym razem bezzakalcowe już zakupiona, jutro będę walczyć z purre i może w końcu jakieś mięso na obiad
a przed pieczeniem trochę ruchu w ogrodzie, jesteśmy zasypani liśćmi, jak to w sadzie bywa ... :) więc potańczę jutro z grabiami, oby tylko nie padało
a oto nasz wczorajszy obiad, tarty uwielbiam, więc będę je zachwalać od czasu do czasu
ciasto:
1.5 szklanki mąki żytniej razowej
0,5 kostki masła lub margaryny
0,25 szklanki zimnej wody
łyżka oleju
szczypta soli
(ta porcja starcza u mnie na 1 blachę, lub dwa mniejsze naczynia żaroodporne)
farsz:
puszka tuńczyka
duża czerwona cebula
1 papryka konserwowa
kilka czarnych oliwek
scalacz:
kubek śmietany
dwa jajka
pół szklanki żółtego sera
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Mąkę pomieszać z solą, wkroić zimne masło, dodając wodę i olej zagnieść ciasto. Schłodzić, wykleić formę i do piekarnika na jakieś 10-15 minut, żeby się podpiekła. Na podpieczony spód nakładamy pokrojoną cebulę, paprykę, oliwki i odsączonego tuńczyka. Zalewamy scalaczem (ubijam jajka ze śmietaną, dodaję pozostałe składniki) i piekę w piekarniku 15-20 minut, ja generalnie piekę "na oko" po prostu sprawdzam czy już wszystko jest ładnie zapieczone.
Moim zdaniem przepyszna, pierwszy raz robiłam z mąką razową, zawsze bazowałam na pszennej, ale wyszła super, więc polecam zdecydowanie.
31.10.2012
Ciasto z dyni
ps. jeśli chodzi o ten zakalec źle, bo generalnie ciasto pycha, mam tylko trochę wyrzutów, że zjadłam słodkie tak późno wieczorem :)
CUKIEREK ALBO PSIKUS !!
chyba dam im trochę ciasta :)
macie jeszcze jakieś słodycze??
macie jeszcze jakieś słodycze??
Cukinia faszerowana
dziś na obiad cukinie faszerowane mięsem mielonym, jest to danie proste, nadające się również na kolację
składniki:
0,5 kg mięsa z szynki
2 czerwone papryki
5 małych cukinii
mały koncentrat pomidorowy
1 cebula
sól, pieprz, czosnek, tymianek
na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę z mięsem, gdy się zrumieni, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat i dusimy jeszcze około 10-15 minut, doprawiamy do smaku i farsz gotowy
cukinie należy przekroić wzdłuż i wydrążyć "łódeczki", surową cukinię przed nałożeniem farszu delikatnie solę, dalej nakładam farsz i trzymam w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 15-20 minut, wyjmuję posypuję serem ( dowolnie, u nas dziś był żółty, ale lepiej smakuje z tartą mozzarellą, a nawet fetą) i trzymam kolejne parę minut
gotowe i na prawdę smaczne :)
28.10.2012
Grzanka z mozarellą
bywają dni, kiedy uwielbiam siedzieć w kuchni godzinami, skąd jednak brać te godziny ... w wirze codziennych obowiązków nie odnajdujemy czasu na wszystko co chcielibyśmy zrobić, przynajmniej ja tak mam :) a jeść trzeba! na błyskawiczną kolację proponuję więc grzanki z mozzarellą, ja je uwielbiam, szczególnie za to, że robi się je w przysłowiowe 5 minut.
składniki:
4 kromki naszego ulubionego chleba
1 mozzarella
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka oliwek
kilka suszonych pomidorów (u mnie własnej produkcji)
przeciśnięty przez praskę czosnek mieszam z oliwą i odrobiną soli, smaruję tym chleb, nakładam mozzarellę, pomidorki, oliwki i do piekarnika na 180 stopni trzymam około 10-15 minut, można dłużej jeśli ktoś lubi bardziej chrupiące, dla mnie PYCHA
Krem z selera i pietruszki
Zupy kremy gotuję przez cały rok, ale jesienią smakują mi najbardziej ... ten akurat jest moim ulubionym. Zmiksowanie selera to również dobry sposób na przemycenie go dzieciom. Seler jako jedyny z rosołu zostawał na talerzach moich pociech, a tutaj proszę -Dobra zupka Mamuś !
składniki:
1 duży seler
6-7 korzeni pietruszki
4 ziemniaki
3 kromki czerstwego razowego chleba
300 g śmietany
2 żółtka
oliwa z oliwek
świeży tymianek,czosnek, sól, pieprz
Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojone w kostkę warzywa, podsmażam 10 minut, dorzucam również pokrojony chleb, świeży tymianek i trzymam na ogniu jeszcze parę minut. Zalewam wodą (około 3 litrów, może więcej), solę i gotuję warzywa do miękkości. Teraz zupę należy już tylko zmiksować, lekko wystudzoną zaciągnąć śmietaną i żółtkami, doprawić do smaku, koniecznie czosnkiem, pieprzem i ewentualnie solą lub odrobiną masła. Zupka gotowa. Z grzankami smakuje wyśmienicie. No i jakaś zielenina, może być pietruszka, bazylia, kiełki, co mamy pod ręką. Świetnie smakuje również ze startym na świeżo przed podaniem parmezanem
27.10.2012
Musli z piekarnika
Inspirację do przygotowania tych jakże prostych, a zarazem przepysznych batoników musli znalazłam na blogu dużo solę. Przepis jednak podaję, gdyż wprowadziłam kilka zmian.
300 g płatków owsianych
żurawina, orzeszki ziemne, słonecznik, siemię lniane, sezam (było tego wszystkiego około 600-700 g, tak mniej więcej, bakalie miałam w torebkach pootwieranych już, więc nie jestem w stanie określić ile było dokładnie)
mleko skondensowane słodzone (puszka 533 g)
dwa ubite białka
dwa zmiksowane banany
wszystkie suche składniki pomieszałam, zalałam wcześniej podgrzanym mlekiem, ubitymi białkami i musem bananowym, dokładnie zamieszałam i wyłożyłam na blachę na której umieściłam podkładkę silikonową
piekłam około 30-40 minut w temperaturze 150 stopni, aż zaczęło się lekko rumienić, 15 minut po wyjęciu z piekarnika pokroiłam na małe prostokąty.
Jest to przekąska idealna na drugie śniadanie, ale też świetnie nadaje się na deser do popołudniowej kawy.
25.10.2012
Sałatka z serem pleśniowym i gruszką
szybka sałatka na kolację, mało składników, za to pełnia smaku, połączenie idealne
zrobienie tej sałatki zajmuje chwilę, propozycja dla zabieganych mam takich jak ja, świetnie smakuje z kawałkiem dobrego ciemnego chleba i lampką wina
lekkie wieczorne jedzenie ...
mix sałat (u mnie lodowa z roszponką)
gruszka
ser Gorgonzola dolce
prażone płatki migdałów
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, odrobina musztardy
zrobienie tej sałatki zajmuje chwilę, propozycja dla zabieganych mam takich jak ja, świetnie smakuje z kawałkiem dobrego ciemnego chleba i lampką wina
lekkie wieczorne jedzenie ...
mix sałat (u mnie lodowa z roszponką)
gruszka
ser Gorgonzola dolce
prażone płatki migdałów
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz, odrobina musztardy
Subskrybuj:
Posty (Atom)