7.02.2013

Pączki z marmoladą różaną



przepis jutro, pozdrawiam zaglądających do mnie :)
jak minął Wam tłusty czwartek?
ile zjedliście pączków?

nareszcie obiecany przepis ...
muszę się jednak przyznać, że w moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia pączków, zatem w mym kuchennym notatniku, nie było również sprawdzonego babcinego przepisu

przepis z którego korzystałam pochodzi od babci męża mojej koleżanki z pracy Moniki (pozdrawiam serdecznie !!) przypuszczam, że oryginalne pączki Babci Stasi są nieporównywalnie lepsze, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz, więc przepis zapisuję i może za wiele lat ktoś kiedyś będzie go polecał jako przepis na pączki Babci Marty :)

składniki:
1 kg mąki
1 szklanka cukru
8 żółtek
2 kieliszki spirytusu
sok z połówki cytryny
kostka masła
1/2 litra mleka
10 dkg drożdży

3-4 kostki smalcu do smażenia
marmolada (u mnie różana)

Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia (ja dałam również szczyptę cukru) Masło rozpuścić i połączyć z resztą mleka, odstawić do delikatnego wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do mąki wlewamy tłuszcz z mlekiem, mieszając dodajemy żółtka, drożdże, spirytus i sok z cytryny. Mieszając łączymy składniki. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ugniatamy ciasto rękoma, ja podsypałam jeszcze trochę mąką i formujemy pączki, można  grubo rozwałkować, wyciąć szklanką, nałożyć marmoladę, skleić i formować w rękach "kulki". Ja przez zapewne brak wprawy, miałam z tym problem i pierwsze pączki wylądowały w koszu, akurat w moim przypadku sprawdziło się smażenie pączków bez marmolady, a potem za pomocą dużej strzykawki (najlepiej użyć specjalnej do tego szprycy) nadziewanie już usmażonych pączków marmoladą. Ważne: Uformowane już pączki również odstawiamy do wyrośnięcia, potem krótko smażymy z obu stron w rozgrzanym smalcu (obracając) . Do lukru dodałam soku z cytryny, żeby je trochę "orzeźwić"

no więc tak właśnie przebiegła moja pierwsza produkcja pączków, nie ukrywam, że jest to dość pracochłonne, więc trzeba sobie zarezerwować całe popołudnie, urabianie i garowanie ciasta, formowanie, smażenie, lukrowanie i potem jeszcze nadziewanie bardzo rozciąga się w czasie szczególnie gdy ciasto robimy z całej porcji

Bardzo dziękuję Babci Stasi za przepis !!!

5.02.2013

Dorsz i puree marchewkowe



no nareszcie u nas rybka ...  
za każdym razem kiedy przyrządzę rybę, obiecuję sobie, że będę to powtarzać przynajmniej raz w tygodniu, a wychodzi niestety zdecydowanie rzadziej, nie wiem właściwie z czego to wynika ... ryby są pyszne, zdrowe i cała moja rodzina wcina je z wielkim apetytem
dorsz ze zdjęcia smakował świetnie i oczywiście odchodząc od stołu obiecałam sobie, że w przyszłym tygodniu znów ryba :) może się uda!
największą bolączką jest zdecydowanie brak sklepu rybnego w moim mieście, takiego prawdziwego ze świeżymi rybami

puree :
8 marchewek
2 ziemniaki
łyżka masła
2 łyżki śmietany
sól
Marchew i ziemniaki ugotować w słonej wodzie, odcedzić, utłuc tłuczkiem do puree, dodać masło i śmietanę.

ryba:
kawałki ryby posoliłam i bez tłuszczu ugrillowałam na patelni grillowej

sos:
jogurt grecki
starta skórka z cytryny
posiekany pęczek koperku
sól, pieprz różowy

Ciekawostka: pieprz zwany różowym to nie pieprz! pozyskiwany jest z drzewa pieprzowego, które jednak w żaden sposób z pieprzem spokrewnione nie jest. Pieprz różowy najczęściej występuje w mieszankach przyprawowych, przydając smaku i koloru. Niektórzy twierdzą, że jest to jedna z dojrzalszych form zwykłego pieprzu, który w pewnym stadium też jest różowo-czerwony. To jednak nieprawda, bo nawet jeśli zbierzemy go kiedy jest czerwony, podczas suszenia i tak zmieni kolor.



3.02.2013

Babeczki owsiane




takie słodkości uwielbiam. ...

składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki mąki owsianej
1/2 szklanki mąki żytniej razowej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
1/3 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
opakowanie żurawiny
płatki migdałów

Płatki zalać 1/2 szklanki mleka i odstawić na 10 minut. Jajko ubić z cukrem, miksując dodać olej, resztę mleka oraz suche składniki. Połączyć z płatkami, dodać żurawinę, pomieszać drewniana łyżką. Wyłożyć do formy i posypać migdałami. Ja użyłam papilotek własnej produkcji. Piec w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut.




podane z konfiturą smakują wyśmienicie!

31.01.2013

Sznycle z indyka w zielonej panierce



Nina rozpoczęła dziś naukę pływania. Po prawie godzinnym oswajaniu się z instruktorem i wodą (choć raczej to pierwsze) wróciła do domu głodna jak wilk, porcja mięsiwa, które u nas aż tak często nie gości okazała się idealną kolacją i nareszcie odkryłam w jakiej formie pietruszka i koperek są dla niej przyswajalne, jedyne zielone dodatki, które je świeże to bazylia, czasem szczypiorek, a tu proszę nielubiana natka pietruszki i koperek zostały spałaszowane w pięć minut :) 
Prawie równie szybko można przygotować te sznycle, polecam. Zdecydowanie zdrowiej niż z bułką tartą.

składniki:
5 sznycli z indyka
3-4 łyżki oleju rzepakowego
pęczek pietruszki
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
sos sojowy
sól (można pominąć)
różowy pieprz

Pietruszkę i koperek umyć i posiekać. Do szerokiej miski wlać olej, sos sojowy, sól (niekoniecznie), przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, trochę pieprzu. Wymieszać dokładnie, dodać zieleninę i włożyć mięso. Najlepiej rękoma dokładnie nacierać mięso powstałą marynatą, odstawić na dłuższą lub jeśli jesteśmy piekielnie głodni krótszą chwilę i smażyć na silnie rozgrzanej patelni około 5-7 minut z każdej strony, przed podaniem posypać pieprzem, jeśli chodzi o dzieci polecam różowy.
Danie proste, treściwe i smaczne, z dodatkiem ziemniaków i surówki idealne na szybki obiad.



29.01.2013

Dip oliwkowy i pomidorowy



... oj nie potrafię się zebrać ostatnio ze wszystkim, brak czasu, brak organizacji, brak energii, chwilowy brak męża oraz przede wszystkim brak słońca ! to wszystko sprawia, że brak mi sił do działań, również na blogu, zbieram się jednak powoli, zaczynając od dwóch pysznych dipów :)

Dipy na bazie twarogu robiłam kilkukrotnie, ale nigdy z tak ciekawymi dodatkami, przepis na pierwszy dip pochodzi z blogu w sezonie , dziękuję Aga! drugi z fetą zmieniłam, gdyż uwielbiamy suszone pomidory

Dip oliwkowy

pół szklanki orzechów włoskich
ząbek czosnku
świeża bazylia
pół szklanki oliwek zielonych + nieco płynu oliwkowego
(ja zamiast płynu dolałam oliwy z oliwek)
200 g tłustego twarogu
sól

W blenderze miksujemy orzechy z czosnkiem i ziołami, następnie dodajemy oliwki i ser, solimy i miksujemy całość. Podobnie jak Aga pozostawiłam w dipie drobinki oliwek, czyli nie miksowałam zbyt długo.

Dip pomidorowy

opakowanie polskiej fety
około 10 suszonych pomidorów z oliwy
+oliwa od pomidorów, z kawałkami bazylii i czosnku
słodka papryka w proszku

Pomidory kroimy na maleńkie kawałki, dorzucamy do sera, łączymy z oliwą i miksujemy, dip jest bardzo wyrazisty w smaku, a konsystencja niezwykle aksamitna.

Do dipów idealnie pasują paluszki grissini, które ja akurat piekłam oraz po prostu surowe warzywa (marchewka, papryka)

Dipy były dodatkiem do kolacji urodzinowej Tymona, poniżej prezentacja tortu, nad, którym nieźle się naćwiczyłam :)  tort na bazie bitej śmietany z mrożonymi w sezonie, specjalnie na tę okazję borówkami. Nad biszkoptem muszę jeszcze popracować, dlatego przepisu nie podaję


miał być Spiderman i kropka :)



23.01.2013

Likier kawowy



składniki:
100 ml spirytusu
puszka mleka skondensowanego słodzonego 400g
2 filiżanki espresso
(jedna parzona z 4 łyżeczek świeżo zmielonej kawy wody 50 ml, czyli w sumie 100 ml kawy, w przepisie 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na 100 ml wody, my takiej akurat nie pijemy, więc przygotowałam dwie "konkretne" espresso)

Mleko przelewamy do garnka, miksując dolewamy ostudzoną kawę, na koniec również miksując spirytus, przelewamy do butelki, gotowe! Likier miał postać trochę by się przegryźć, jednak nie powstrzymaliśmy się i próbowaliśmy od razu, był pyszny, powiedziałabym nawet, że lepszy od kupionego w sklepie. 
W październiku robiliśmy nalewkę malinową, ta rzeczywiście powinna poczekać na wypicie kilka miesięcy przepis dla zainteresowanych 
Z likierem jest o tyle fajniej, że smakuje świetnie od razu po przyrządzeniu. Jeśli lubicie takie trunki zachęcam!

22.01.2013

Uszlachetnianie wędlin




Dziś chciałabym Wam polecić wspaniały sposób na uszlachetnianie wędlin, wpływa on na walory smakowe, termin przydatności do spożycia, a przede wszystkim na utratę niekorzystnych składników zawartych w kupnych szynkach. Przepis pochodzi z książki Anny Ciesielskiej "Filozofia życia". Wędlina przygotowana w ten sposób zachowuje świeżość nawet do dwóch tygodni, nie staje się śliska po kilku dniach jak to nieraz niestety bywa. Sprawdziłam wielokrotnie, dlatego szczerze polecam.

sposób przygotowania:
Do około 3 l wrzątku (ilość zależy od wielkości wędliny) dodajemy po 1/2 łyżeczki tymianku, rozmarynu, kurkumy, majeranku  1 łyżeczkę kminku, 1 łyżeczkę imbiru, 1 łyżeczkę chili, a następnie wkładamy kilogramową surową wędzona szynkę. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny, po czym wyjmujemy, studzimy, osuszamy i wkładamy do pojemnika w lodówce. W ten sam sposób można uszlachetniać również boczek, ogonówkę oraz kiełbasy, te ostatnie wystarczy gotować krócej.

Autorka książki Anna Ciesielska prowadzi w Poznaniu Centrum Zdrowego Żywienia Anna, kilka razy zamawiałam poprzez stronę internetową tutaj różne przyprawy, są bardzo dobrej jakości, więc również zdecydowanie polecam, np. mielony kminek albo mielone goździki, których w sklepach nie widziałam.




moje niedawno kupione zapasy ... 

19.01.2013

Krem z pora i selera



talerz gorącej zupy po prawie dwóch godzinach odśnieżania to jest to ... gęsta, kremowa, taka jaką lubię, za oknem biało, a u nas na talerzu zielono ...

składniki:
1 duży seler
1 por
kubek słodkiej śmietany
kiełki brokuła
ser grana padano
pieczywo na grzanki
olej rzepakowy
sól, pieprz

Warzywa umyć, obrać, pokroić na dość małe kawałki i wrzucić na rozgrzany olej, podsmażać około 10 minut, zalać wodą (około 2 litry), posolić i gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Następnie zmiksować, poczekać aż chwilę wystygnie i połączyć ze śmietaną.
Podawać z grzankami, kiełkami brokuła i startym grana padano, który mi osobiście ciągle nie chce się znudzić.



16.01.2013

Pasta jajeczna



idealna na śniadanie .... prosta, szybka i pyszna!

składniki:
5 jajek
125 g twarogu tłustego
pęczek szczypiorku
dwie łyżki majonezu
sól

Jajka gotować około 7-8 minut. Ostudzić, obrać i wrzucić do miski. Dodać majonez, twaróg, posiekany szczypiorek i zblendować. Doprawić do smaku solą, gotowe. 


14.01.2013

Krem dyniowo-pomarańczowy



W sezonie dyniowym zmobilizowałam się i naprodukowałam trochę puree dyniowego (przepis), zważyłam, zapakowałam w woreczki i zamroziłam, w taką mroźną pogodę rozgrzewający krem z dodatkiem imbiru i pomarańczy jest idealny.
Przepis pochodzi od dużo solę, dodatkowo dodałam świeży starty imbir i łyżkę masła.

składniki:
700 g puree z dyni
szklanka mleka
pół szklanki soku z pomarańczy
(teraz najlepiej ze świeżych)
sól, pieprz, chilli
kawałek imbiru
łyżka masła
pestki dyni do posypania

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Zawartość przelewamy do garnka, podgrzewamy dodajemy przyprawy, na koniec masło.