może wiosna się skusi i wpadnie na kawałek ciasta ?? tak bardzo już na nią czekam ....
składniki:
2 szklanki mąki razowej żytniej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1/2 szklanki mleka
opakowanie wydrążonych daktyli
2 jabłka starte na tarce
1 łyżka mielonych goździków
Ubić jajka z cukrem, dodać mleko, oliwę, mąkę z proszkiem i goździkami.. Miksować, na koniec dodać starte na grubej tarce jabłka i pokrojone daktyle. Piec około 30-40 minut w 180 stopniach.
to chyba najprostsze ciasto w moim kuchennym zeszycie, ale przy braku słońca brak mi również sił na bardziej wymyślne słodkości :)
czy ktoś jeszcze tęskni za wiosną ??
bardzo bardzo tęsknię i ja, ciasto bardzo fajne, lubię daktyle, ale powiedz Marta czy nie jest "ciężkie" bo mąka razowa żytnia i olej i jabłko?
OdpowiedzUsuńna zdjęciu widać, że do puszystych nie należy :)
OdpowiedzUsuńale ja jakoś przywykłam do tej mąki, choć często mieszam ja pół na pół z inną
ja lubię takie ciasta
można też zastąpić pszenną razową, chyba :) ?
Usuńpszennej razowej nie widziałam nigdy w sklepie
Usuńja kupuję dość często, używam do pierogów, albo naleśników, tu gdzie mieszkam bez problemu można dostać, przepis b. fajny i te daktyle, może spróbuję zrobić z pszenną razową, a może masz jakiś fajny, sprawdzony przepis na babkę świąteczną drożdżową, piaskową lub ucieraną ?
Usuńjedyny sprawdzony przepis na babkę jaki mam to przepis mojej mamy na babkę gotowaną w takiej specjalnej formie
Usuńgdybyś była zainteresowana napisz na maila, poszukam przepisu w zeszycie mojej mamy :)
jest pyszna !
wiem o jakiej babce mówisz, ale nie ma takiej specjalnej formy :(, kiedyś dawno próbowałam takiej gotowanej babki, rzeczywiście pychotka, no nic, może coś wyszukam jeszcze, czasu jeszcze troszkę jest, dziękuję, pozdrawiam ciepło :)
UsuńNa allegro można kupić :D Chodzi za mną od jakiegoś czasu, ale cały czas się zastanawiam gdzie tą formę upchnę w kuchni :)
Usuńja całe szczęście mogę pożyczyć od mamy :)
Usuńbo tego miejsca w kuchni mam już w tej chwili za mało, a ciągle coś chciałabym jeszcze dokupić
Świetne. Rzeczywiście ciacho ciężkie, ale ja właśnie takie lubię. Wilgotne i pełne smaku. Dla mnie idealne. No i masz krokusy- wiosna już blisko!
OdpowiedzUsuńkrokusy już padają ... ale co tam kupię nowe!
UsuńWczoraj widziałam w sklepie też żonkile :D
UsuńJa na jej miejscu już bym u Ciebie była!
OdpowiedzUsuńno to trzymajmy kciuki oby przyszła czym prędzej :)
UsuńKocham daktyle, w takim cieście muszą smakować obłędnie:-), wiosna na pewno się skusi:-)
OdpowiedzUsuńno mam taką nadzieję !
Usuńwiosno...dawaj...wszyscy czekamy:)
OdpowiedzUsuńTy już miałaś zwiastuny wiosny! piękne zresztą
Usuńu mnie nic!
wszystko przykryte białym puchem
teraz to nawet kopce kreta chętnie bym obejrzała :)
no i niby nadal są, ale zimno dziś było...śniegu co prawda nie ma...ale wiosną nie pachnie :(
Usuńsuper wygląda:) jak dla mnie niech wpada i zostaje jak najdłużej:)
OdpowiedzUsuńno właśnie, niech się w końcu zadomowi :)
OdpowiedzUsuńJa też tęsknię za wiosną, ale nie lubię daktyli......
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku samego ciasta z mąki żytniej razowej. Ja chyba nie odważyłabym się, poprzestałabym na pszennej razowej.
muszę się rozejrzeć za ta pszenną razową
UsuńCiasto świetne,apetyczne.Ostatnio jadłem świeże daktyle,są super.
OdpowiedzUsuńja nigdy świeżych daktyli nie miałam okazji spróbować
Usuńale domyślam się, że są świetne :)
Każdy chyba chętny jest przywitać wiosnę!
OdpowiedzUsuńto zawołajmy ją razem! na trzy cztery
Usuńjakie pyszne ciacho! ja się skuszę:)) i tak! nie mogę się doczekać wiosny!:)) Miłego dnia!!
OdpowiedzUsuńczęstuj się Tobie również miłego dnia Karmel :)
UsuńCiasta z daktylami jeszcze nie jadłam :( Twoje wygląda super :)
OdpowiedzUsuńdzięki bardzo!
Usuńbardzo lubię w cieście dodatek suszonych owocy, polecam też ze śliwką albo żurawiną
WOW!
OdpowiedzUsuńte ciasto wygląda przepysznie!
:) dziękuję
UsuńOj ja już mocno tęsknię za wiosną! Już tak blisko! Niedługo już będzie ją czuć w powietrzu:)
OdpowiedzUsuńU Ciebie przepięknie! I jak smakowicie!
Pozdrawiam
Bogna
bardzo mi miło, że się podoba :)
UsuńJak z daktylami to na pewno dla mnie :)
OdpowiedzUsuńno zdecydowanie !!!
Usuńwyglada rewelacyjnie ;) zjadlabym z ochota ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję Kasiu, chętnie bym Cię poczęstowała :)
UsuńJakbym była Wiosną, to juz bym tam u Ciebie była
OdpowiedzUsuń:D
Piękne zdjęcia!
:)
UsuńŚwietny przepis na smaczne ciacho i fajnie że bez pszennej mąki. :)
OdpowiedzUsuńno właśnie pszennej staram się unikać
Usuńja się skuszę nawet na dwa kawałki! ;)
OdpowiedzUsuńbardzo proszę!
UsuńJak wiosennie!
OdpowiedzUsuńCiasto takie radosne,pyszne.
U mnie przez tę noc zaczął znikać śnieg.
Hura!
u mnie za oknem nadal biało
Usuńale już mam nadzieje niebawem się zmieni :)
mam nadzieję, że wiosna się skusi, bo też na nią czekam z utęsknieniem! pyszne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńwidzę, że wszystkim tęskno już do wiosny :)
UsuńNiech się skusi wiosna:)) bardzo już za nią tęsknię, sama się chyba skuszę:)
OdpowiedzUsuńJa już też wiosnę przyzywam wiosennymi kwiatami ... ta odwilż za oknem już mi się znudziła
OdpowiedzUsuńCiasto cudowne ... lubimy takie placuchy na żytniej mące :)
niech wiosna zje kawałek i niech wiośnie to da trochę pożywienia dla jej mózgu, żeby już przyszła i została na dłużej!
OdpowiedzUsuńDaktylowe, zdrowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i ciacho też fajne:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda smakowicie! Przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń