24.02.2013

Gulasz wieprzowy



... nadal zimno i biało, więc na rozgrzewkę proponuję gulasz wieprzowy, u nas wczoraj z ziemniakami, a dziś z kaszą i ogórkami kiszonymi, syty i treściwy obiad, z pewnością doda nam sił i energii 

składniki:
80 dkg mięsa wieprzowego
(u mnie biodrówka)
garść suszonych podgrzybków
1 czerwona cebula
2 duże ząbki czosnku
łyżka tymianku
sól, pieprz
3 kulki suszonych owoców jałowca
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki oleju 
1 łyżka mąki

Mięso umyć, osuszyć, pokroić. Wrzucić do miski, posolić, wlać olej, wsypać tymianek i pieprz. Pomieszać i odstawić na przynajmniej pół godziny. Na rozgrzaną patelnię wrzucić przyprawione mięso i porządnie obsmażyć. Gdy mięso się zarumieni, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek i podgrzybki, podsmażać jeszcze chwilę. Zalać 2 szklankami wody, wrzucić liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie, przykryć i dusić do momentu gdy mięso będzie już miękkie (około 40 minut) Po tym czasie, spróbować sosu, ewentualnie dolać wody, doprawić solą i pieprzem, gdy ktoś lubi gęsty sos można zrobić tzw zaklepkę. Mąkę wymieszać dokładnie z małą ilością zimnej wody i wlać energicznie mieszając do gotującego się sosu. Ja aby nie było grudek przelewam dodatkowo przez sitko.


30 komentarzy:

  1. Uwielbiam gulasz wieprzowy! I dla mnie bezwarunkowo w trio z ogórem i kaszą gryczaną! Super obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie tradycyjny gulasz, a w szczególności z kluseczkami kładzionymi i ogórkiem kiszonym! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kluseczki kładzione u nas rzadko, ale pomysł świetny!

      Usuń
  3. bardzo lubię gulasze:0 pysznie wyglada:d mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi tak, jak lubię, będzie zatem robiony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja bardzo lubię gotować gulasz:) świetne danie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak jak ja, na ten już od jakiegoś czasu miałam ochotę :)

      Usuń
  6. Powiem Ci, że wygląda rewelacyjnie ;) Wyobrażam sobie jak musi smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuje Kasiu :)
      smakował świetnie

      Usuń
  7. oj, ja też się piszę! znakomite są takie domowe gulasze.

    OdpowiedzUsuń
  8. taki gulasz z gryczaną kaszą - POEZJA na zimowy obiad :)
    / gratuluję rzeżuchowych żniw :) /

    OdpowiedzUsuń
  9. sieję non stop! a wszystko dzięki Tobie !
    pozdrowienia Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smakowity:-) U nas dzisiaj była zupa gulaszowa:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj zupę gulaszową również bardzo lubię :)

      Usuń
  11. Taki gulasz świetnie rozgrzewa i od razu poprawia mi humor :) Widzę, że uprawa rzeżuchy w pełni, muszę i ja swoją posiać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zaskoczyłam od jakiegoś czasu i sieję non stop!

      Usuń
  12. Z kaszą najlepszy! Kojarzy mi się z dobrymi studenckimi czasami i posiadówkami na stołówce nad talerzem gulaszu z kaszą :D Na pewno tamten nie był tak pyszny jak Twój, ale klimat był przedni :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Gulasz - pyszna sprawa:) Ja też lubię:)
    Zerknij do mnie w wolnej chwili, takie tam zaproszenie do zabawy dla Ciebie mam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z kaszą i kiszonym ogórkiem najpyszniejszy!
    Zawsze myślałam, że ta potrawa jest mało fotogeniczna;)

    OdpowiedzUsuń
  15. mi się wydaję, że każde jedzonko można fajnie sfotografować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam wszelkiego rodzaje sosy z mięsem. Aż ślinka cieknie na klawiaturę!

    OdpowiedzUsuń