... nadal zimno i biało, więc na rozgrzewkę proponuję gulasz wieprzowy, u nas wczoraj z ziemniakami, a dziś z kaszą i ogórkami kiszonymi, syty i treściwy obiad, z pewnością doda nam sił i energii
składniki:
80 dkg mięsa wieprzowego
(u mnie biodrówka)
garść suszonych podgrzybków
1 czerwona cebula
2 duże ząbki czosnku
łyżka tymianku
sól, pieprz
3 kulki suszonych owoców jałowca
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
Mięso umyć, osuszyć, pokroić. Wrzucić do miski, posolić, wlać olej, wsypać tymianek i pieprz. Pomieszać i odstawić na przynajmniej pół godziny. Na rozgrzaną patelnię wrzucić przyprawione mięso i porządnie obsmażyć. Gdy mięso się zarumieni, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek i podgrzybki, podsmażać jeszcze chwilę. Zalać 2 szklankami wody, wrzucić liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie, przykryć i dusić do momentu gdy mięso będzie już miękkie (około 40 minut) Po tym czasie, spróbować sosu, ewentualnie dolać wody, doprawić solą i pieprzem, gdy ktoś lubi gęsty sos można zrobić tzw zaklepkę. Mąkę wymieszać dokładnie z małą ilością zimnej wody i wlać energicznie mieszając do gotującego się sosu. Ja aby nie było grudek przelewam dodatkowo przez sitko.
Uwielbiam gulasz wieprzowy! I dla mnie bezwarunkowo w trio z ogórem i kaszą gryczaną! Super obiad ;)
OdpowiedzUsuńmasz rację to trio doskonałe :)
UsuńBardzo lubię takie tradycyjny gulasz, a w szczególności z kluseczkami kładzionymi i ogórkiem kiszonym! :)
OdpowiedzUsuńkluseczki kładzione u nas rzadko, ale pomysł świetny!
Usuńbardzo lubię gulasze:0 pysznie wyglada:d mniam!
OdpowiedzUsuńdzięki!
UsuńBrzmi tak, jak lubię, będzie zatem robiony :)
OdpowiedzUsuńja bardzo lubię gotować gulasz:) świetne danie !
OdpowiedzUsuńto tak jak ja, na ten już od jakiegoś czasu miałam ochotę :)
UsuńPowiem Ci, że wygląda rewelacyjnie ;) Wyobrażam sobie jak musi smakować ;)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuje Kasiu :)
Usuńsmakował świetnie
idealne danie na zimę ;d
OdpowiedzUsuńdokładnie!
Usuńoj, ja też się piszę! znakomite są takie domowe gulasze.
OdpowiedzUsuńgeneralnie domowe jedzenie jest najlepsze!
Usuńtaki gulasz z gryczaną kaszą - POEZJA na zimowy obiad :)
OdpowiedzUsuń/ gratuluję rzeżuchowych żniw :) /
sieję non stop! a wszystko dzięki Tobie !
OdpowiedzUsuńpozdrowienia Aniu :)
Bardzo smakowity:-) U nas dzisiaj była zupa gulaszowa:-)
OdpowiedzUsuńoj zupę gulaszową również bardzo lubię :)
UsuńTaki gulasz świetnie rozgrzewa i od razu poprawia mi humor :) Widzę, że uprawa rzeżuchy w pełni, muszę i ja swoją posiać
OdpowiedzUsuńja zaskoczyłam od jakiegoś czasu i sieję non stop!
UsuńZ kaszą najlepszy! Kojarzy mi się z dobrymi studenckimi czasami i posiadówkami na stołówce nad talerzem gulaszu z kaszą :D Na pewno tamten nie był tak pyszny jak Twój, ale klimat był przedni :))
OdpowiedzUsuńdokładnie z kaszą najlepszy :)
UsuńGulasz - pyszna sprawa:) Ja też lubię:)
OdpowiedzUsuńZerknij do mnie w wolnej chwili, takie tam zaproszenie do zabawy dla Ciebie mam:)
wpadnę oczywiście !
UsuńZ kaszą i kiszonym ogórkiem najpyszniejszy!
OdpowiedzUsuńZawsze myślałam, że ta potrawa jest mało fotogeniczna;)
mi się wydaję, że każde jedzonko można fajnie sfotografować :)
OdpowiedzUsuńZ grzybami...UWIELBIAM!
OdpowiedzUsuńgrzybki muszą być :)
UsuńUwielbiam wszelkiego rodzaje sosy z mięsem. Aż ślinka cieknie na klawiaturę!
OdpowiedzUsuń