19.01.2013

Krem z pora i selera



talerz gorącej zupy po prawie dwóch godzinach odśnieżania to jest to ... gęsta, kremowa, taka jaką lubię, za oknem biało, a u nas na talerzu zielono ...

składniki:
1 duży seler
1 por
kubek słodkiej śmietany
kiełki brokuła
ser grana padano
pieczywo na grzanki
olej rzepakowy
sól, pieprz

Warzywa umyć, obrać, pokroić na dość małe kawałki i wrzucić na rozgrzany olej, podsmażać około 10 minut, zalać wodą (około 2 litry), posolić i gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Następnie zmiksować, poczekać aż chwilę wystygnie i połączyć ze śmietaną.
Podawać z grzankami, kiełkami brokuła i startym grana padano, który mi osobiście ciągle nie chce się znudzić.



55 komentarzy:

  1. Mniam! Chyba sobie zrobię! Tylko nie mam kiełek brokuła, więc może dodam kiełki rzodkiewki - chociaż nie wiem, czy wtedy nie będzie za ostro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię właściwie wszystkie kiełki, myślę, że z rzodkiewką byłoby również smacznie

      Usuń
    2. wg mnie kiełki rzodkiewki są najlepsze mniam, sama hoduję

      Usuń
  2. Przepyszna zupa, pięknie podana. Po takim odśnieżaniu, u mnie na jednym talerzu by się nie zakończyło. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo miło wiedzieć, że nie jestem w Śremie sama! Powyższe zdjęcie bardzo apetyczne, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda super smacznie! lubię takie zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. musi być pyszna taka zielona kremowa i gorąca! wieeeeki temu jadłam jaką kolwiek zupę ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj to nieładnie! gorąca zupa zimą to podstawa :)

      Usuń
  6. Doskonała zupa!
    U mnie też zupowo.
    Proponuję wymianę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki bardzo, nabrałam ochoty na Twoją :)

      Usuń
  7. Świetny blog :))
    Ciekawy post ;] Podoba mi się !!!
    Życzę miłego weekendu.

    Zapraszam również do mnie :)
    I na moją stronę https://www.facebook.com/pages/In-another-light/413836138693856
    Za polubienie byłabym ogromnie wdzięczna !

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam zupy-kremy, z porów jeszcze nie jadłam. Twoja wygląda wspaniale i jestem pewna, że także świetnie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. porową polecam, a w połączeniu z z selerem chyba jeszcze smaczniej

      Usuń
  9. wygląda naprawdę pysznie...uwielbiam pora! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. mój lubiony:) polecam dodać serek topiony:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowicie wygląda ta zupa...:) a i łyżka wpadła mi w oko:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. łyżka to babcina pamiątka ...
      moja ukochana!

      Usuń
    2. babcina pamiątka...bezcenna!!
      zapraszam do mnie po niespodziankę:) mam nadzieję, ze miła:)

      Usuń
  12. Uwielbiam zupy. uwielbiam seler.
    Cudowna Twoja propozycja!!!!
    Zasypało nas nieźle, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  13. Przyjemna i w kolorze i smaku. :)
    Widzę na zdjęciu bardzo orginalną łyżkę, fajna jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. łyżka po babci ... moja najładniejsza łyżka :) niestety tylko jedna!

      Usuń
  14. Świetnie podana zupa:-), uwielbiam jej smak ( robie podobną ). Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolor tej zupy jest bajeczny! Grzanki w brokułowej też bardzo mi sie podobają. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam takie zupy kremy, prezentuję się wyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tez uwielbiam i ostatnio dość często przyrządzam!

      Usuń
  17. A jak to się stało, że mnie ta apetyczna zupka ominęła? Nie zauważyłam jej na początku. Takiej zupki pojadłabym wczoraj wieczorem i dziś rano- mam już dość odśnieżania w tym roku ;/

    OdpowiedzUsuń
  18. Pominęłabym tylko ten seler (nie lubię i już:) A reszta- pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  19. Zupa krem! Odważyłąm się na zupę z pietruszki, to może i na zupę z selera przyjdzie pora ;P

    Serdeczne pozdrowienia,

    dybka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. również z samego selera jest pyszna, zachęcam!

      Usuń
  20. i mnie ominęła i nie zauważyłam jej, Świetna zupka! Super! bardzo mi się podoba przepis

    OdpowiedzUsuń
  21. u mnie też biało, Twoja zupa wygląda pysznie! mam fazę na zupy kremy, ale takiej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniam! :) Piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ale mam na nią ochotę teraz:)

    OdpowiedzUsuń
  24. do wypróbowania, wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Marta, pora najbardziej lubię w postaci zupy:)
    Bardzo ładne zdjęcie:)

    Ty naprawdę mieszkasz w czereśniowym sadzie....? Jestem pod wrażeniem - pora kwitnienia i owocowania... To musi być coś niesamowitego....
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie w samym środku :) jest cudownie, wszystkich chętnych zapraszam w sezonie na czereśnie!

      Usuń
  26. o o oooo, coś dla mnie!!
    dobrze mi tu...tak w ogóle;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda pysznie ta zupa. Na pewno wypróbujemy Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  28. Zupka - mniam :) a łyżka - piękna :)

    OdpowiedzUsuń