mój mąż spojrzał na mnie krzywo gdy do koszyka na zakupach wrzuciłam bułki do hamburgerów .... no ale jak tu zrobić hamburgera bez bułki, no nie da się, a taka zdrowa razowa z ziarenkami nijak pasuje
hamburger chodził za mną od kiedy zobaczyłam na stronie kulinarni.pl przepis Kingi Paruzel
nie do końca się przygotowałam, ponieważ zabrakło sosu Worcestershire, jednak mimo to było pysznie, minus również za brak domowego keczupu i majonezu, ale za to smak karmelizowanej cebulki był chyba taki jak potrzeba czyli boski, robiłam pierwszy raz i z pewnością nie ostatni
podaję przepis z delikatnymi zmianami, u mnie na cztery porcje, zachęcam również do obejrzenia filmiku Kingi klik
600 g mielonego mięsa wołowego
sól, pieprz
2 łyżki musztardy
odrobina wody
4 bułki pszenne
keczup
majonez
kilka korniszonów
4 plastry żółtego sera
2 pomidory
kilka liści sałaty
łyżka octu balsamicznego ciemnego
łyżka cukru
olej do smażenia
dwie czerwone cebule
Mięso doprawić solą, pieprzem i musztardą. Ugniatać chwilę z odrobiną zimnej wody. Uformować burgery. Cebulę pokroić w talarki, wrzucić na rozgrzany olej, posypać cukrem i podsmażyć chwilę, następnie dodać octu i poczekać aż się zredukuje. Mięso smażyć na oleju cztery minuty z każdej strony. W tym czasie włożyć przekrojone bułki do rozgrzanego piekarnika na kilka minut. Podpieczoną bułkę posmarowałam keczupem, położyłam mięso, cebulę, żółty ser, pomidory, ogórki, sałatę, a górną część posmarowałam majonezem. Gotowe.
Dzieci jadły bez cebulki i ser wylądował bezpośrednio na gorącym mięsie, był to strzał w dziesiątkę ser się delikatnie roztopił, przez co smakowało chyba jeszcze bardziej.
Domowe hamburgery uwielbiam! Oj, zjadłabym, zjadła!
OdpowiedzUsuńja po tym też polubiłam domowe!
Usuńjeju za mną też chodzą hamburgery,a teraz nie mogę przestać o nich myśleć :)
OdpowiedzUsuńza mną chodziły tak intensywnie, że musiałam zrobić :)
Usuńojj tak tutaj aby był prawdziwy typowy burger potrzeba takiej buły ^^
OdpowiedzUsuńpięknie i zdrowo wyszedł :D
poza bułą było całkiem zdrowo!
UsuńCudowne! Mój Luby by wciągnął;p
OdpowiedzUsuńno mój tez wciągnął :)
UsuńMoj M też uwielbia za to ja uwielbiam je robić, mniej jeść:-)
OdpowiedzUsuńja jem hamburgera raz na kilka lat, więc ten bardzo mi smakował :)
Usuńdomowa wersja zawsze rządzi:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTaki domowy hamburger to świetna sprawa i nieporównywalnie zdrowszy od tego z fast foodu.Robię czasem dla mojego dziecka.
OdpowiedzUsuńmoje dzieciaki zjadły z apetytem, ale bez cebulki
UsuńYour homemade burger looks delicious. Homemade product is always healthier and tastier than the commercial ones. Nice.
OdpowiedzUsuńit was delicious
Usuńdomowe hamburgery są świetne i co najważniejsze wiemy co w nich jest:) ja też od czasu do czasu serwuję mojej rodzince:)
OdpowiedzUsuńja pierwszy raz mojej zrobiłam :)
Usuńdomowe hamburgery są smaczniejsze:)
OdpowiedzUsuńpewnie tak ...
UsuńMożna jeszcze zrobić domowe bułki hamburgerowe :) Ja zrobiłam i już nigdy nie sięgnę po sklepowe :) Twój burger wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
no właśnie bułki powinnam zrobić sama
Usuńnastępnym razem wezmę Twój przepis i wtedy będzie idealnie :)
Nie jadam często hamburgerów, ale Twój wygląda tak apetycznie, że zjadłabym go z ogromną przyjemnością :p
OdpowiedzUsuńno ja tez nie :)
UsuńZ tą bułką trochę racji jest ... pierwsze skojarzenie z hamburgerem - to miękka , ciepła bułka w którą powoli wgryzamy się poszukując pozostałych smaków ... w domu robimy hamburgery w bułkach pełnoziarnistych ... są pyszne , ale tej miękkości bułki mi w nich brakuje / ale dzieciom o tym nie mówię :):):) /
OdpowiedzUsuńnastępnym razem postaram się najpierw wyprodukować własne bułki
Usuńwieeeesz , tak po cichu Ci powiem , te hamburgery w mięciutkich bułeczkach są chyba smaczniejsze :):):)
UsuńKolorowy i smakowity burger. Znacznie lepszy niż te z papierowego mięsa kupowane w budce na rogu :)
OdpowiedzUsuńz mięsem to fakt, moje było 100% mięsa w mięsie :)
Usuńmój brat jest wielbicielem hamburgerów:) także na pewno by mu posmakował:D
OdpowiedzUsuńPiękny i bardzoooo apetyczny , tylko dla mnie wersja wegetariańska, same warzywka :))
OdpowiedzUsuńoj za to dla mnie to mięso było największa atrakcją !
UsuńZaszalałaś. Ślina pociekła i ubrudziła klawiaturę ;)
OdpowiedzUsuńi co na to szef?? :)
UsuńOstatnio bardzo popularne te burgery. Ja jeszcze się wstrzymam przed ich zrobieniem...
OdpowiedzUsuńa ja nie żałuję, że zrobiłam :)
UsuńDobry hambrger to jest coś! Polecam (w razie wizyty w Krakowie) odwiedzić Moaburer - najlepsze jakie jadłam w życiu. I duże, takie całoobiadowe. :)
OdpowiedzUsuńdzięki, może życie mną tam kiedyś pokieruje :)
UsuńPan Hamburger pełna gębą! Piękny!;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis.Nie to co w Mc Donaldzie w którym byłem jeden raz w moim długim życiu i to z moją wnuczką.Na pewno więcej tam nie pójde,jak i do tych innych.Ale wytłumacz dzieciom,że podają tam gówniane jedzenie.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńno więc moje dzieci bardzo ciągnęło do McDonalda, ale kiedy w końcu uległam i dostały do hamburgerze, starsza córka (całe szczęście :) gdy zaczęła jeść powiedziała :
Usuń-Ale to jedzenie jest niedobre Mamo
uff ...