18.05.2014

Granola



Moja pierwsza w życiu granola!! Piszę posta i podjadam, rewelacja, jak ja się tak długo bez niej obyłam ?? Podsmażałam kiedyś na patelni płatki z jabłkiem i cynamonem klik, ale takie z piekarnika są zdecydowanie fajniejsze. Bardzo często podjadam orzeszki, migdały, suszone owoce, ale zawsze gdy już po takie przekąski sięgam decyduje się na jedną. Granola jest połączeniem tych wszystkich smakołyków, a dodatek miodu sprawia, że nie mogę przestać sięgać ręką do słoika. Przygotowanie banalnie proste, zachęcam tych, którzy jeszcze nie próbowali. W połączeniu z jogurtem naturalnym smakuje doskonale. Przygotowałam ją według tego przepisu, zamieniając orzechy włoskie na orzechy nerkowca i pomijając cynamon. Zmniejszyłam również temperaturę w piekarniku i zwiększyłam ilość płatków. Oto zmieniony przepis.

składniki:
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/4 szklanki pestek dyni
2,5 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki suszonych moreli
1/2 szklanki płynnego miodu

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Orzechy, pestki i płatki owsiane wsypać do miski, wlać miód i wszystko delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec przez 20 - 30 minut, mieszając kilka razy piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie. 
Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoika.