16.11.2013

Raffaello



Idealna propozycja dla tych, którym nie chce się piec, a mają ochotę na coś słodkiego. Słone krakersy doskonale moim zdaniem łączą się ze słodką masą budyniową i wiórkami kokosowymi. Polecam!

składniki:
2-3 paczki krakersów
(prostokątnych lajkonik)
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 żółtko
250g masła
200g wiórków kokosowych
1 litr mleka

Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń, ostudzić. Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu miksować dalej, dodać około 150 g wiórków i wymieszać.
Na blachę wykładać krakersy, krem, krakersy, krem, krakersy, krem. Ostatnią warstwę kremu posypać pokruszonymi krakersami oraz zrumienionymi wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Ja masę robię najczęściej z 1,5 litra mleka i trzech budyni, ilość masła i cukru pozostawiam bez zmian. warstw wychodzi wtedy więcej, a ciasto jest wyższe.

28 komentarzy:

  1. pycha:) bardzo lubię to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, ciekawe, krakersy i kokosowy budyń. chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny wypiek :)
    Nic dodać nic ująć.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomniałaś mi o tym cudowym cieście! Na śmierć o nim zapomniałam, a jest takie pyszne... uzależniająco słodkie, nawet pomimo obecności słonych krakersów:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dawno nie robiłam... a mi ogromnej ochoty na nie narobiłaś :) będę musiała zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś dla mnie, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadałam takie ciacho jak jeszcze pracowałam w Gdańsku. Bardzo dobrze mi się kojarzy!
    Smaczne i szybkie. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Szybkie, bez pieczenia, a taaakie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. zjadłabym bardzo chętnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie skosztowałabym, bo do tej pory krakersy raczej na słono z dipami zajadałam:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciacho bez pieczenia wygląda mega zachęcająco, uwielbiam kokosowe pyszności:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. zawsze robię go na herbatnikach, krakersy jakoś tutaj do mnie nie przemawiają.. :)
    Ale fajne wysoki zrobiłaś, mmm :) Mój to dwie warstwy i koniec, a tutaj jednak więcej przyjemności.. :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadłabym taki grzeszny kawałek...
    Moja koleżanka tez robi na krakersach,które przełamują słodycz.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne, uwielbiam takie i muszę wypróbować z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Znam to ciasto, dawno go nie jadłam i z wielką chęcią zrobię.
    Pięknie wygląda. Dla mnie krakersy idealnie uzupełniają się z masą.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie znam, ale już tego żałuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszności, chętnie bym wciągnęła kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Znakomite ciasto, uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda jak puch, taki lekki i pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale pyszności! Aż mi się coś słodkiego zachciało, a miałam nic już nie jeść na noc.... :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto dla mnie - typowo świąteczne. Często robi je mojej mama na święta Bożego Narodzenia :).

    OdpowiedzUsuń
  22. nie wiem czy wytrzymałabym z czekaniem całą noc aż ciasto posiedzi w lodówce;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Martuś , idę do kuchni :)
    Mam krakersy , mam budynie , mleko i kokosowe wiórki - nie mam tylko ciasta "na niedziele" , a to taki fajny przepis , że dzieciaki zrobią za mnie połowę roboty !
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda , że nie podałaś wielkości formy na tę proporcję składników :(

      Usuń
    2. ja używałam do tego ciasta formy 35x28
      i to w obu wersjach z 1 litrem mleka i 1,5 litra
      polecam z 1,5 litra mleka ciasto jest wyższe i więcej pyszności do jedzenia
      ciekawa jestem czy smakowało :) pozdrawiam Aniu!

      Usuń
    3. SMAKOWAŁO !
      na dodatek dzieciaki większość roboty wykonali sami :)

      Usuń

  24. znam to ciasto i polecam, jest pyszne, również uwielbiam czereśnie i wszystko co jest z nimi związane - serdeczności :)))

    OdpowiedzUsuń