16.04.2013

Tort Czarny Las Szwarcwaldzki

8 urodziny Niny !!! życzenia do dziś nie zdradziła ...





to jeden ze smaczniejszych tortów, który zrobiłam, prosty w przygotowaniu, a smakowo obłędny! był to tort urodzinowy Ninki, w sobotę skończyła 8 lat
przepis pochodzi z Kwestii Smaku z moimi minimalnymi zmianami, polecam !!

biszkopt :
7 jaj
1 szklanka cukru
2/3 szklanki gorzkiego kakao
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej


przełożenie:
dwa małe słoiczki konfitury wiśniowej
2 łyżki spirytusu
opakowanie drylowanych wiśni mrożonych 
(w sezonie oczywiście świeżych)

bita śmietana:
1litr zimnej śmietanki kremowej 30% 
1/4 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny

dekoracja: 
około 50 g gorzkiej czekolady, kilka wiśni


Przygotowanie: Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Moja niestety trochę opadła, ale i tak wyszo świetnie. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić.Konfiturę wymieszać z alkoholem. Mrożone wiśnie rozmrozić. Odkroić boki biszkoptu od formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę lub blat wyścielony papierem do pieczenia. Odkleić papier z biszkoptu, ostrym nożem przekroić biszkopt na 3 blaty.w małym rondelku zagotować 1/4 szklanki wody, odstawić z ognia, wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną śmietankę kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną ale wciąż płynną żelatyną.Na paterze ułożyć pierwszy blat tortu, odłożyć 2 łyżki konfitury a resztę podzielić na 2 części. Blat posmarować połową konfitury, ułożyć połowę owoców i przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, powtórzyć konfiturę, owoce i 1/3 bitej śmietany. Przykryć trzecim blatem, posmarować odłożonymi dwiema łyżkami konfitury, bitą śmietaną oraz pokrojonymi kawałkami czekolady. Udekorować owocami. Wstawić do lodówki do czasu podania. Tort zrobiłam dzień wcześniej, górna warstwę ozdabiałam przed podaniem, dół troszkę stracił wizualnie, ale za to biszkopt był idealnie wilgotny.






76 komentarzy:

  1. Wyobrażam sobie..wygląda szałowo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje Zufik, to mój pierwszy tak pyszny tort :)

      Usuń
  2. Nie wątpię- wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakował powiem nieskromnie również obłędnie :)

      Usuń
  3. Do zjedzenia łyżeczką, bez krojenia. W całości:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie dałabyś rady, ale wyzwanie dla odważnych to jakieś jest :)

      Usuń
  4. O w mordę, dawaj przepis na to cudo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny jest! co do tego, że był pyszny nie mam wątpliwości :) Czekam na przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. ja muszę jutro tort jakiś zmontować także się zbytnio nie ociągaj z przepisem, szukam inspiracji;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Torcik piękny. No to teraz czekam na przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sądząc po wyglądzie to na pewno:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. jaki śliczny! wierzę na słowo, że jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prawie się rozpłynęłam oglądając te zdjęcia :) Czekam na przepis

    OdpowiedzUsuń
  11. Potwierdzam,był pyszny:-) to ja sobie zamawiam takiego na moje 30-ste urodziny:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ależ oczywiście Siostrzyczko !!
      zamówienie przyjęte :)

      Usuń
  12. Wygląda przecudnie, mam nadzieję, że jutro nie przegapię przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczny!!! i bardzooooo apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  14. Za prezencję stawiam 6+ :) i za smak na pewno byłaby taka sama ocena :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale pysznie wygląda ;)

    http://letmeloveyou1.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. muszę go zrobić!!!

    dzięki za przepis
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda obłędnie, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. 100 lat dla córci, a tort zaczarował mnie, przepiękny:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Tort wyglada nieziemsko, az mnie zamurowalo:-) Musial byc mega smaczny, bo wyglada oblednie:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. fantastyczny! pięknie się udał!

    OdpowiedzUsuń
  21. Najlepsze życzenia dla Niny :)
    Tort bajeczny !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękujemy za wszystkie życzenia :)

      Usuń
  22. Tort szwarcwaldzki to jest jeden z tych tortów, za które dam się pokroić. Wygląda imponująco, smakuje przecudownie... Chciałabym kiedyś umieć zrobić go samodzielnie:)

    OdpowiedzUsuń
  23. wow torcik wygląda rewelacyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. mmm.. wyszedł ci cudowny! Sama chciałabym taki dostać;)
    Brawa!

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepiękny tort! Marto, jeszcze trochę cierpliwości;)

    OdpowiedzUsuń
  26. ale cudo! piekłam kiedy sernik szwarcwaldzki, ale tort... musi być boski

    OdpowiedzUsuń
  27. zawsze chciałam spróbować tego tortu! musi być cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  28. Martusiu, wiedziałam kiedy pojawić sie u Ciebie:) Boski tort!
    Połaczenie kakao i wiśni jest niepowtarzalne.
    Gorąco pozdrawiam i dołaczam się do życzeń dla Niny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękujemy za życzenia Madziu! pojawiaj się u nas jak najczęściej :)

      Usuń
  29. Wszystkiego najlepszego dla Niny, a dla ciebie gratulacje za ten tort :)
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  30. Mistrzostwo! Uwielbiam ten tort :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja od teraz tez jestem jego wielką fanką :)

      Usuń
  31. Tort wygląda obłednie :) sto lat dla Niny :)))

    OdpowiedzUsuń
  32. Aaaaaabsolutnie wspaniały! "Chodzi" za mną ten tort od jakiegoś czasu, może podejmę się wyzwania na urodziny męża, wielbiciela wszystkiego co czekoladowe. Uściski dla Niny!

    OdpowiedzUsuń
  33. Tort wygląda cudnie !!
    No i sto lat dla solenizantki :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Sto lat sto lat !
    Ostatnio robiłam ten tort na urodziny mojego Signor Fly'a ,ale ponieważ był to akurat sylwester...szampan spowodował, że nawet nie pamiętam jego smaku;p
    Muszę znów go zrobić :) !

    OdpowiedzUsuń
  35. Tort wygląda wspaniale!
    Gratuluję udanego wypieku.
    A małej Ninie wszystkiego naj.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ninka troszkę zna blogowy światek i bardzo Wam wszystkim dziękuje za życzenia !!

      Usuń
  36. zawsze go jadam w Austrii, jest pyszny!! Domowa wersja musi być niesamowita, u Ciebie wygląda tak pięknie,że niemal wgryzłam się w monitor :) Uściski!!

    OdpowiedzUsuń
  37. A własnie szukam pomysłu na tort dla córki :)
    Najlepsze życzenia !
    pozdrawiam prawie krajankę- ja z Leszna :)

    OdpowiedzUsuń
  38. tort wygląda obłędnie!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Ależ mam ochotę na taki słuszny kawałek Twojego tortu!;)

    OdpowiedzUsuń
  40. coś pięknego! aż szkoda jeść :) takie arcydzieło!

    OdpowiedzUsuń