13.10.2012
Tarta marchwiowo porowa
Przepis na najlepszą tartę jaką znam, moja rodzina za nią przepada. Świetny obiad na ciepło, jak również na zimno na śniadanie. Jakoś tak przypadkiem doszłam do tego przepisu, ale już nie będę nic więcej zmieniać. Smakuje idealnie. Początkowo była to tarta porowa z boczkiem, ale jakoś tak ewoluowała. Po pierwsze boczek dość ciężki, po drugie dzieci widząc tak dużą ilość pora kręciły nosem, teraz nazywa się to u nas tartą marchwiową i wszyscy wcinają ją ze smakiem.
ciasto:
1.5 szklanki mąki
0,5 kostki masła
0,25 szklanki zimnej wody
łyżka oleju
szczypta soli
nadzienie:
około 6 marchewek
1 por
tymianek, rozmaryn, sól, pieprz
scalacz:
kubek śmietany
dwa jajka
pół szklanki żółtego sera lub tartej mozarelli
sól, pieprz
Mąkę pomieszać z solą, wkroić zimne masło, dodając wodę i olej zagnieść ciasto. Dobrze jest je schłodzić, ale przyznam, że czasem robiąc obiad na ostatnią chwilę, wykładam ciasto na blachę na świeżo i też daję radę, wyklejamy wtedy z córką formę jak plasteliną, całkiem przyjemne zajęcie. Spód podpiekam w piekarniku, 180 stopni, około 10 minut, w tym czasie na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojonego drobno pora i marchew startą na tarce o dużych oczkach, podsmażam około 10 minut, doprawiam do smaku,. Farsz wykładam na podpieczone ciasto, zalewam rozmieszanym scalaczem i do piekarnika, na jakieś 20 minut.
Ciasto można spokojnie zrobić z dwóch porcji i zamrozić, wypróbowałam, jest ok
Bardzo dobrze smakuje z kleksem jogurtu greckiego pomieszanego z solą, czosnkiem i łyżeczką oliwy z oliwek.
ależ pychotkę znalazłam tu u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)