Przepis zmodyfikowany, za namową degustatorów. Pozdrawiam !!
1 litr spirytusu
3 litry malin
1 litr wody
750-1000 g cukru ( ilość cukru trudno podać dokładną, trzeba ją dostosować do naszych osobistych upodobań smakowych oraz do rodzaju i słodkości malin, ja wolę dać mniej, jeśli będzie za mało słodka zawsze można dosłodzić
później, jeśli damy za dużo cukru trudno ją potem odratować )
Maliny wsypujemy do dużego naczynia, w moim przypadku była to pięciolitrowa szklana butla do wina lub słoik do nalewek. Zasypujemy cukrem. Słój lub butlę przykrywamy ręcznikiem papierowym i gumką, maliny mają być zamknięte z dostępem powietrza. Odstawiamy na 24 godziny. W tym czasie można obracać butlą, mieszać, wstrząsać. Najlepiej jeżeli postawimy je w ciepłym miejscu, aby maliny szybciej puściły sok. Trzeba pilnować, aby owoce nie sfermentowały, w innym wypadku trzeba zalać je nieco wcześniej spirytusem. Odcedzamy wstępnie maliny, najlepiej wyciskać je mocno w rękach przez gazę lub pieluchę tetrową. Do gęstej i mętnej nalewki dolewamy spirytus rozcieńczony wodą i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na około 3 miesiące. Po tym czasie filtrujemy przez filtry do kawy i zlewamy do butelek. Korkujemy bądź szczelnie zakręcamy. Nalewka tym lepsza im dłużej stoi.
w sezonie malinowym na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńA ja robię inaczej do słoja z owocami wlewam rozcieńczony spirytus do 50% i odstawiam na 3 tygodnie , potem zlewam nastaw a do owoców daje cukier i wodę by zakryło owoce i znowu 3 tygodnie a następnie wyciskam owoce w prasie i mieszam oba płyny i teraz można dodać alkoholu lub cukru w zależności jak kto lubi
w taki sposób jak opisujesz robię w tej chwili nalewkę gruszkową, maliny zalane do razu spirytusem nie dają tak pięknego koloru, ale z pewnością również smakuje pysznie
Usuńmyślę, że ile osób tyle przepisów
pozdrawiam
Witam.czy z mrozonych malin tez bedzie dobrze?
OdpowiedzUsuńWitam.czy z mrozonych malin tez bedzie dobrze?
OdpowiedzUsuń