Dziś propozycja na szybką i pożywną kolację. Sałatka prosta w przygotowaniu, zarazem bardzo smaczna. Kilka dni wcześniej upiekłam dzieciom chleb tostowy, z tego przepisu i niezjedzoną resztę wykorzystałam właśnie do przygotowania tej sałatki. Chleb był swoją drogą przepyszny, pachnący oliwą z oliwek .... Nie jadamy chleba tostowego, a był potrzebny Ninie na zajęcia kulinarne, na które w końcu się dostała, więc postanowiłam upiec go własnoręcznie. Polecam zarówno chleb jak i sałatkę :)
składniki na dwie porcje:
rukola
pierś z kurczaka
3 kromki chleba tostowego
mała czerwona cebula
kilka pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
tymianek, papryka, sól, pieprz
sos:
2 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka jasnego octu balsamicznego
sól, odrobina cukru
Pokrojone w kostkę mięso opłukać, osuszyć i usmażyć na oliwie z oliwek, doprawiając solą, pieprzem, tymiankiem i papryką. Na talerz wyłożyć umytą rukolę, ciepłe mięso, podsmażony i pokrojony chleb, cebulę i pomidorki. Polać sosem i zajadać z uśmiechem na ustach.