Sałatka bardzo prosta w przygotowaniu, a zarazem zdrowa, pożywna i smaczna. Idealna jako drugie śniadanie do pracy.
składniki:
3-4 buraki ugotowane w łupinach
1/2 kostki fety
gruby szczypior
płatki migdałów
1 łyżka płynnego miodu
oliwa z oliwek
ciemny ocet balsamiczny
sól, pieprz
Buraki obrać pokroić w talarki. Ułożyć na talerzu. Dodać pokrojoną w kostkę fetę, posypać szczypiorkiem. Skropić całość oliwą, octem i miodem. Dodać sól i pieprz. Na koniec posypać uprażonymi płatkami migdałów. Gotowe. Smacznego !
Bardzo fajny pomysł na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Uwielbiam takie sałatki. Często robię podobną tylko zamiast fety dodaje ser kozi :D
OdpowiedzUsuńkoooochaaaam buraaaaki! <3 ten przepis idealny dla mnie, zapisuję i robię ;)
OdpowiedzUsuńFetę bardzo lubię. Sałatka wygląda na pyszną:)
OdpowiedzUsuńpyszna! uwielbiam buraki:))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie smaków sploty :)
OdpowiedzUsuńMarto,ja wybrałam się w gości do Ciebie, a Ty pukasz do moich drzwi, o! pardon do mojego bloga.
OdpowiedzUsuńZasiadam od pewnego czasu do odwiedzin ulubionych kuchni z pełnym brzuchem, bo gdy przeglądam przepisy
głodna, to dostaję rozstroju żołądka widząc takie pyszności.
Ja dopiero zaczynam zaprzyjaźniać się z burakami w innej postaci, zawsze lubiłam ćwikłę z chrzanem , buraczki na ciepło, ale bardzo mnie pociągają inne formy np. w postaci pięknej , aromatycznej sałatki
Wypróbowałam w poprzednim sezonie z przepisu Basi / Mozaika życia/ , fajna i do tego jeszcze mojemu M. smakuje:-) U Ciebie z dodatkiem prażonych płatków migdałów... mmmm...
OdpowiedzUsuńTaką sałatkę można porwać zdecydowanie do pracy :) duży zastrzyk energii :)
OdpowiedzUsuńSłodko-słona! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńale fajny pomysł na sałatkę:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam: www.martafwkuchni.blog.pl