30.08.2014

Pasztet z cukinii




Dostałam w prezencie sporą cukinię i główkowałam co by z nią zrobić. Miało to być coś czego jeszcze nie robiłam. Padło na pasztet. Upieczony wczoraj wieczorem, degustowany dziś na śniadanie. Całkiem smaczny, ale przyznam, że pasztety mięsne zdecydowanie bardziej do mnie przemawiają. Jako urozmaicenie do kanapek, polecam jak najbardziej. Dzieciom smakował chyba bardziej niż mi :) 

składniki:
4 szklanki drobno startej cukinii
5 jajek
1 szklanka płatków owsianych
2/3 szklanki bułki tartej
szklanka drobno startego żółtego sera
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
cebula
sól, pieprz, majeranek
ewentualnie gałka muszkatołowa

Cukinię umyć przekroić wzdłuż i usunąć pestki. Zetrzeć na drobnej tarce, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć nadmiar wody. Do cukinii dodać jajka, płatki, bułkę tartą,olej, ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na małą blaszkę lub keksówkę i zapiekać 60 minut w 180 stopniach. Kroić po wystygnięciu.




14 komentarzy:

  1. Brzmi i wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł! Też myślę, że ten tradycyjny smakowałby mi bardziej, w końcu nie ma to jak mięsko :D

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłyśmy kiedyś pasztet z selera i był super. Z cukinii wygląda jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach i u Ciebie dzisiaj pasztet:-), chyba ponownie jakaś telepatia bo u mnie też pasztet i też wegetariański:-). Z cukinii jeszcze nie robiłam, ale Twój wygląda zachęcająco:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki cudowny, bardzo jestem ciekawa, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja uwielbiam takie bezmięsne pasztety, choć mięsnymi też nie pogardzę. Spróbowałabym cukiniowego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio się nim zajadamy w pracy ;)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjny pomysł, spróbowałabym:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda, robiłam kiedyś z fasoli :-) muszę spróbować także z cukinii :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis rewelacyjny ! :) wyciągnęłam z piekarnika pasztet korzystajac z Twojego przepisu . Nie mogłam się powstrzymać i skubnelam kawałek NIEBO W " BUZI " :)!

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno dobry. Dzięki za przepis. Skorzystam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń