15.07.2014

Zupa z kurkami i boczkiem




składniki:
500 g kurek
150 g wędzonego boczku
2 cebule
200 ml śmietanki
łyżka oleju rzepakowego
łyżka masła
sól, pieprz
makaron

Kurki oczyścić, pokroić, umyć i obgotować około 8 minut. Odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła z łyżką oleju. Wrzucić pokrojoną cebulę, boczek i podsmażyć kilka minut. Dorzucić kurki. Dusić około 10 minut. Całość przełożyć do garnka, zalać 1 do 1,5 litra wody, posolić i zagotować. Wyłączyć palnik i odczekać aż zupa chwilę przestygnie. Dodać śmietankę, odrobinę pieprzu i zupa jest już gotowa. Ja podałam z makaronem i grubym szczypiorem. Pyszna i pożywna, a zarazem bardzo delikatna. Polecam !