16.11.2013

Raffaello



Idealna propozycja dla tych, którym nie chce się piec, a mają ochotę na coś słodkiego. Słone krakersy doskonale moim zdaniem łączą się ze słodką masą budyniową i wiórkami kokosowymi. Polecam!

składniki:
2-3 paczki krakersów
(prostokątnych lajkonik)
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 żółtko
250g masła
200g wiórków kokosowych
1 litr mleka

Do kubka odlać trochę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń, ostudzić. Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po łyżce budyniu miksować dalej, dodać około 150 g wiórków i wymieszać.
Na blachę wykładać krakersy, krem, krakersy, krem, krakersy, krem. Ostatnią warstwę kremu posypać pokruszonymi krakersami oraz zrumienionymi wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Ja masę robię najczęściej z 1,5 litra mleka i trzech budyni, ilość masła i cukru pozostawiam bez zmian. warstw wychodzi wtedy więcej, a ciasto jest wyższe.