oto kolejne wykorzystanie moich szpinakowych zbiorów ....
przepis na ciasto:
0,5 kg mąki
40g drożdży
szklanka ciepłej wody
łyżeczka soli
odrobina cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki oliwy
rozkruszone w rękach drożdże rozpuszczam w gorącym mleku, dodaję odrobinę cukru i odstawiam do wyrośnięcia, mąkę mieszam z solą, dodaję wyrośnięty zaczyn, wodę i urabiam ciasto rękoma, po chwili dolewam oliwę i urabiam dalej, jeśli mamy czas odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, potem wałkujemy i przekładamy na blachę lub kamień
na wierzch:
5 dużych garści szpinaku
4-5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
3 jajka
opłukany i osuszony szpinak podsmażam na oliwie z oliwek, dodaję rozmiażdżony ząbek czosnku i sól
tak przygotowany szpinak nakładam na rozwałkowane i posmarowane oliwą z oliwek ciasto, rozkładam czosnek pokrojony w cienkie plasterki i delikatnie wbijam jajka, solę, pieprzę i pakuję do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na około 15-20 minut (zależy to od grubości ciasta i od tego czy pieczemy na blasze czy na kamieniu, ja piekłam na kamieniu i pizza była gotowa dość szybko)