1.06.2013

Mięso zapiekane z cukinią i szpinakiem






składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 cukinia średniej wielkości
1 czerwona cebula
2 duże garście szpinaku
2 ugotowane woreczki ryżu
sól, pieprz
tymianek
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
ser grana padano

Na patelnii rozgrzać małą ilość oliwy i przesmażyc z obu stron pokrojoną na plastry cukinię. Przełożyć ją na talerz i na tej samej patelni zrumienić dwa ząbki czosnku, pokrojoną drobno cebulę i mięso. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą i ułożyć drobno pokrojone dwa ząbki czosnku. Do naczynia przełożyc ryż, na nim rozłożyć surowe liście szpinaku, warstwę mięsa i cukinię. Zapiekać około 15 minut w rozgrzanym piekarniku. Pięć minut przed końcem dodać pokrojony ser. Po wyjęciu z piekarnika, ozdobić świeżym tymiankiem i dodatkoo startym grana padano. 

Najlepiej smakuje zjedzone na świeżym powietrzu !

Użyty szpinak pochodzi z mojego ogródka, poza rzodkiewkami to pierwsze moje tegoroczne zbiory, na resztę czekam z niecierpliwościa, jedyne co niestety nie wzeszło to jarmuż, nie mam pojecia dlaczego. 



a w ogrodzie powoli zaczyna robić się kolorowo











moje największe tegoroczne ogrodowe szczęście obsypana brzoskwinia, drzewo sadziliśmu 8 lat temu i ani razu nie obrodziło, więc wybrażacie sobie moją dumę !  już snuję plany co z tymi brzoskwiniami będę robić  :)




62 komentarze:

  1. Podkradnę pomysl na zapiekankę tylko mielone zamienię na granulat sojowy, bo za mielonym nie przepadam. :)
    Ależ fajnie, że masz możliwość uprawy swoich warzyw, u mnie niestety tylko warzywa ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapiekanka- wspaniała! A w ogrodzie ślicznie! U mnie w ogródku już po pierwszym zbiorze rzodkiewek, sałaty w bród, szpinaku nie siałam bo mi miejsca zabrakło :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie sałaty jeszcze jakieś takie malutki, ale czekam cierpliwie :)

      Usuń
  3. wygląda bardzo apetycznie :) ta cukinia świetnie tu pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukinia jest świetna na wiosenne i letnie obiady !

      Usuń
  4. smaczny pomysł:)
    Piękne zdjęcia, aż chce się takiej pogody, u mnie leje deszcz od wczoraj:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pogoda niestety rzeczywiscie bardzo kapryśna w tym roku :(

      Usuń
  5. Pięknie i wiosennie u Ciebie a to danie cukiniowe tylko podkreśla jak bardzo wiosennie:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam wiosnę! głównie za te pyszności które wraz z jej nadejściem się pojawiają :)

      Usuń
  6. Pysznie to wygląda, mam worek świeżego szpinaku z ogródka, ale cukinii wciąż nie ma..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no u mnie pierwszy szpinak już zaczął przekwitać, więc zebrałam wszystko
      trzeba posiać kolejny!

      Usuń
  7. wiosna!!
    danie pyszne a zdjcia bardzo optymistycznie nastawiają do tej pogody w kratkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pogoda faktycznie troszkę zawodzi! akurat ten dzień był taki piękny, warto takie chwile uwieczniać na zdjęciach i potem cieszyć nimi oczy :)

      Usuń
  8. Moje smaki,pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widzę, że tym daniem trafiłam w gusta wielu osób :)

      Usuń
  9. Nasza brzoskwinia jest także cała w mini owockach, mam nadzieję, że choć część dojrzeje i będzie pełnowymiarowa. Nasze drzewko ma 3 latka dopiero... to będzie bardzo owocowe lato, tak czuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nawet niemyslę o tym, że połowa może spaść, będę martwić się tym później !

      Usuń
  10. śliczne zdjęcia, mięso wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html

    Marta, zapraszam w wolnej chwili. Wciąż nie ma chętnego na pastę sezamową, więc jeśli byś chciała i wykorzystała chętnie podeślę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko ustalone, cierpliwie czekam :) to bardzo miło z Twojej strony!

      Usuń
  12. Marta, smakowita zapiekanka. W dodatku ze swoim szpinakiem...;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to rzeczywiście duża atrakcja dla mnie, szpinak sadziłam pierwszy raz, więc cieszy szalenie :)

      Usuń
  13. Super! A jakie piękności masz w ogródku! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szkoda tylko że cukinia i szpinak w tym samym czasie na ogrodzie nie dojrzewa:)
    Nie można mieć wszystkiego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja o cukini w tym roku nie pomyślałam, powolutku ... wszystko przede mną, z roku na rok walczę z mężem o większe poletko do sadzenia :)

      Usuń
  15. W zapiekankach najbardziej lubię właśnie mięso mielone. Cukinia? Szpinak?! No dobra, nawet ten szpinak tutaj pasuje, zielona zapiekanka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no mnie mięsko równiez kręci i to bardzo !

      Usuń
  16. Wspaniale kwiaty rozkwitły w Twoim ogrodzie ...masz "rękę " do kwiatów :)i do cudownych obiadów :):)
    A my nadal czekamy aż nasza brzoskwinia owocem obrodzi ... już szósty rok czekamy :)
    Odliczam dni do wakacji ... już niedługo o poranku do ogródka chodzić będę mogła po rzodkiewki , po cebulkę ,po sałatę , po ogórki ... po warzywa na zupę ... po owoce do koktajlu i ciasta ... ach , rozmarzyłam się , a to jeszcze prawie miesiąc :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piĘkne marzenia, juŻ niedługo Aniu! i porzĄdnie wszystko sfotografuj, jestem bardzo ciekawa Twojego ogródka!

      Usuń
  17. Takie rośliny już masz??!! To jest jawna niesprawiedliwość:)) U mnie ledwo co rzodkieweczki wyrastają i botwinka listki puściła. Piękny ogród i rośliny jakie zadbane:)) super!

    miłego poniedziałku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! szału jeszcze nie ma, u mnie dopiero rzodkiewki i szpinak!

      Usuń
  18. Bardzo miły to być musiał obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szalenie miły, głównie dzięki pogodzie :)

      Usuń
  19. Fajnie miec wlasny ogrod:) Pieknie u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, warzywniak niestety malutki ...

      Usuń
  20. Zapraszam się na zapiekankę!
    Pyszna.
    A obrazki z Twojego ogródka przypominają mi mój wiejski epizod życia.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie rzeczywiście prawie jak na wsi, ale uwielbiam takie klimaty, więc jestem szczęściarą :)

      Usuń
  21. Wspaniałe danie! Zdjęcia czarują;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ta cukinia pięknie łączy się z tym mięskiem:)
    No i strasznie zazdroszczę Ci tego ogródka:/ Ja jedynie na parapecie trzymam doniczki ziół...a chętnie zjadłabym szpinak z ogródka :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mięso i cukinia idealnie do siebie pasują! A ogródka zazdroszczę bardzo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dbam o niego jak o dzieci :) choć ciągle za mało, marzy mi się olbrzymi warzywniak, taki żebym wcale sklepów nie musiała odwiedzać !

      Usuń
  24. Chciałabym mieć własny ogród, niestety do dyspozycji mam tylko kilka parapetów, które już nie mieszczą doniczek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na parapecie też można masę wyhodować :)

      Usuń
  25. Cukinie i szpinak są super, za oknem tak zimno, że jeszcze bardziej chce się jeść takie rzeczy :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, cos trzeba zrobić z tą pogodą !

      Usuń
  26. Zazdroszczę tego szpinaku prosto z ogródka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podzieliłabym się chetnie, dziś sadziłam kolejny!

      Usuń
  27. Poczułam się jakbym spacerowała po ogrodzie u rodziców... Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło, że mogłam wywołać miłe wspomnienia :)

      Usuń
  28. o kurcze same pyszności :D wszytsko to co lubię !:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) szybko i pysznie tak lubię najbardziej !

      Usuń
  29. ile cudownych zdjec i to wszystko mnie ominelo! mam zaleglosci

    OdpowiedzUsuń