17.10.2012

Klopsy w sosie koperkowym

Dziś przygotowałam moim dzieciaczkom klopsiki, to największa radość dla mnie, kiedy mówią
-Pyszne Mamusiu !



składniki:
mięso mielone z szynki
1 jajko
łyżka musztardy
namoczona czerstwa bułka
sól, pieprz, majeranek, czosnek

sos:
śmietana
dwa pęczki świeżego koperku
sól, pieprz
wywar najlepiej domowy, ewentualnie z kostki

Mięso wymieszać z jajkiem, odsączoną bułką i przyprawami, uformować kulki, gotować 15-20 minut w rosole, w międzyczasie robię sos. Do rondla wlewam oliwę, robię zasmażkę, podlewam gorącym wywarem od gotowania klopsów, zaciągam śmietaną, wrzucam posiekany koperek, przyprawiam i gotowe. Teraz już tylko należy wrzucić klopsy do sosu. Ja podaję z ryżem, ale smaczne też z ziemniakami lub kaszą, pełna dowolność. Dziś jedliśmy z surówką, na jutro mam do tego gotowaną marchewkę.
Dla dzieci oczywiście bez pieprzu, wersja na zdjęciu dla rodziców :)