coś dla fanów suszonych owoców i zdrowych ciast na mące żytniej, wykonanie banalnie proste, szczerze polecam ...
przepis znaleziony tutaj minimalnie go zmodyfikowałam
składniki:
1,5 szklanki mąki żytniej razowej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy korzenne około 2 łyżek
2/3 szklanki wody
2 jajka
1/4 szklanki oleju
około 1,5 szklanki suszonej żurawiny i śliwek
śliwki pokroić na mniejsze kawałki, do miski wrzucić wszystkie składniki i pomieszać drewnianą łyżką (nie potrzeba miksera) małą formę keksową natłuścić, napełnić ciastem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 35 minut, sprawdzać patyczkiem
następnym razem wypróbuję z mąką orkiszową
rzeczywiście proste, a wygląda bardzo efektownie :-)
OdpowiedzUsuńto fakt :)
UsuńWygląda smacznie i grunt, że proste w wykonaniu i bez tłoku różnych składników. A ta mała forma keksowa to mniej więcej jakie ma wymiary, tak dla pewności zapytam, żebym ciasta nie schrzaniła? ;)
OdpowiedzUsuńmoja 26 x 11 cm
OdpowiedzUsuńTeż chciałam upiec taki z mąki razowej, ale zabrakło mi mąki ;-) Musi być bardzo smaczny!
OdpowiedzUsuńnieskromnie powiem, że rzeczywiście był bardzo smaczny :) ja będę również eksperymentować z innymi mąkami, planuje z orkiszową
UsuńOh koniecznie muszę zapisać przepis i wypróbować :)
OdpowiedzUsuńzachęcam i pozdrawiam :)
UsuńWspaniały! I jak dużo żurawiny i śliwek, mniam! Też dodam do mojej bezglutenowej wersji piernika:)
OdpowiedzUsuńduża ilość suszonych owoców to faktycznie zaleta tego piernika
UsuńNajważniejsze, że na ten piernik nie trzeba czekać kilka tygodni, tylko od razu cieszyć się jego smakiem:)
OdpowiedzUsuńto rzeczywiście jakiś plus, ale taki na który długo czekamy chyba przebiłby mój smakiem :)
UsuńCudny piernik!
OdpowiedzUsuńLubię dużo suszonych owoców w cieście.
dziękuję, ja również, a szczególnie kocham żurawinę
Usuńmam podobny przepis na piernik tylko bez żurawiny, bardzo smaczne i zdrowe są pierniki razowe:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis i u Ciebie też żurawina:-) Pysznie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny!
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować;)
polecam :)
Usuńo nie.. to wygląda obłędnie! ;D
OdpowiedzUsuńEfektowne i to bardzo,a jak widać łatwe i zdrowe, pycha<3
OdpowiedzUsuńbardzo łatwe w wykonaniu, pozdrawiam :)
UsuńŚwietna alternatywa dla mnie. Lubię jeść zdrowo, mąka żytnia jest dobra dla jelit i żołądka. Skorzystam z tego przepisu na pewno:)
OdpowiedzUsuńa mi narobiłaś smaka na bułeczki z makiem :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
pozdrawiam również :)
Usuńmusze sie zmobilizowac i zrobic taki:) o ile mi sie uda:) bajeczny:)
OdpowiedzUsuńuda się na pewno :)
OdpowiedzUsuńTo przepis specjalnie dla mnie :) ... nie , że zdrowy , ja po prostu takie ciasta z DUŻĄ ilością żurawiny i śliwek UWIELBIAM :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta, wczoraj udało mi się stworzyć razowy keks, serdecznie zapraszam do mnie http://wkuchniuli.blogspot.com/ , wkrótce zamieszczę mój przepis i zdjęcia Pozdrawiam serdecznie :)))
OdpowiedzUsuń