7.12.2012

Świąteczny piernik razowy



coś dla fanów suszonych owoców i zdrowych ciast na mące żytniej, wykonanie banalnie proste, szczerze polecam  ...


przepis znaleziony tutaj minimalnie go zmodyfikowałam

składniki:
1,5 szklanki mąki żytniej razowej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy korzenne około 2 łyżek
2/3 szklanki wody
2 jajka
1/4 szklanki oleju 
około 1,5 szklanki suszonej żurawiny i śliwek

śliwki pokroić na mniejsze kawałki, do miski wrzucić wszystkie składniki i pomieszać drewnianą łyżką (nie potrzeba miksera) małą formę keksową natłuścić, napełnić ciastem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 35 minut, sprawdzać patyczkiem



następnym razem wypróbuję z mąką orkiszową 

29 komentarzy:

  1. rzeczywiście proste, a wygląda bardzo efektownie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie i grunt, że proste w wykonaniu i bez tłoku różnych składników. A ta mała forma keksowa to mniej więcej jakie ma wymiary, tak dla pewności zapytam, żebym ciasta nie schrzaniła? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też chciałam upiec taki z mąki razowej, ale zabrakło mi mąki ;-) Musi być bardzo smaczny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nieskromnie powiem, że rzeczywiście był bardzo smaczny :) ja będę również eksperymentować z innymi mąkami, planuje z orkiszową

      Usuń
  4. Oh koniecznie muszę zapisać przepis i wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały! I jak dużo żurawiny i śliwek, mniam! Też dodam do mojej bezglutenowej wersji piernika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. duża ilość suszonych owoców to faktycznie zaleta tego piernika

      Usuń
  6. Najważniejsze, że na ten piernik nie trzeba czekać kilka tygodni, tylko od razu cieszyć się jego smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to rzeczywiście jakiś plus, ale taki na który długo czekamy chyba przebiłby mój smakiem :)

      Usuń
  7. Cudny piernik!
    Lubię dużo suszonych owoców w cieście.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, ja również, a szczególnie kocham żurawinę

      Usuń
  8. mam podobny przepis na piernik tylko bez żurawiny, bardzo smaczne i zdrowe są pierniki razowe:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny przepis i u Ciebie też żurawina:-) Pysznie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. rewelacyjny!
    muszę spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  11. o nie.. to wygląda obłędnie! ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Efektowne i to bardzo,a jak widać łatwe i zdrowe, pycha<3

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna alternatywa dla mnie. Lubię jeść zdrowo, mąka żytnia jest dobra dla jelit i żołądka. Skorzystam z tego przepisu na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a mi narobiłaś smaka na bułeczki z makiem :)

      Usuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie! :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. musze sie zmobilizowac i zrobic taki:) o ile mi sie uda:) bajeczny:)

    OdpowiedzUsuń
  16. To przepis specjalnie dla mnie :) ... nie , że zdrowy , ja po prostu takie ciasta z DUŻĄ ilością żurawiny i śliwek UWIELBIAM :)

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo lubię takie ciasta, wczoraj udało mi się stworzyć razowy keks, serdecznie zapraszam do mnie http://wkuchniuli.blogspot.com/ , wkrótce zamieszczę mój przepis i zdjęcia Pozdrawiam serdecznie :)))

    OdpowiedzUsuń