Dwa sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta .... każdy ma te swoje ulubione, więc i ja podaję dziś moje, szczególnie jeśli chodzi o sernik, jest genialny, robiony w naszej rodzinie od wielu lat, w tym roku moja siostra piekła dwa serniki, ja dwa makowce, potem następuje wymiana ... w taki właśnie sposób upraszczamy sobie życie :) sernik jest moim zdaniem wyjątkowy poprzez dodatek gotowanych ziemniaków, polecam przepis do wypróbowania, bo warto!
zacznijmy więc od mojego ukochanego sernika.....
SERNIK
składniki:
1kg dobrego białego sera
(odradzam wiaderkowe)
kostka masła
1,5 szklanki cukru
8 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 średnie ugotowane ziemniaki
jeśli ktoś lubi bakalie (najlepiej skórkę pomarańczową i rodzynki)
spód:
1,5 szklanki mąki
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
Pomieszać mąkę z cukrem i proszkiem. Dodać żółtko i stopniowo miękki tłuszcz. Wyrobić ręką, wykleić blachę.
Masło zmiksować z cukrem, 8 żółtkami, dodawać powoli utarty ser, uduszone ziemniaki, na koniec mąkę z proszkiem i ubite białka oraz bakalie. Na zdjęciu sernik bez bakalii, ale jeden zrobiony był z rodzynkami, pycha. Masę serową wyłożyć na blachę wyklejoną spodem, piec około 1 godziny w 180 stopniach
MAKOWIEC
składniki:
ciasto na spód
2 jajka
1,5 szklanki mąki
0,5 kostki masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa makowa
2 puszki masy makowej
4 łyżki powideł
2 łyżki kakao
opakowanie skórki pomarańczowej
małe opakowanie rodzynek
kruszonka
3/4 szklanki mąki
0,5 kostki masła
0,5 szklanki cukru
Cukier utrzeć z tłuszczem, dodawać jajko, mąkę i proszek. Ucierać mikserem. Ciasto schłodzić przynajmniej godzinę w lodówce, wykleić nim blachę. Masę makową pomieszać z resztą składników łyżką, wyłożyć na blachę z wyklejonym spodem. Składniki kruszonki wyrobić rękoma, nałożyć na masę makową, piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni
Wybieram serniczek, bom sernikożerca! Piękne zdjęcia! Córcia bardzo fotogeniczna!;) pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńNina bardzo chciała być moja modelką blogową, więc jej na trochę pozwalam :)
UsuńJak dla mnie to oba ciasta pyszne są. Świetna sesja zdjęciowa ;)))
OdpowiedzUsuńSerniczek:)
OdpowiedzUsuńno ja chyba też ku serniczkowi się skłaniam
UsuńOba ciacha genialne :) A sesja bardzo pozytywna :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję, sesja to zasługa mojego męża :) co ja bym bez niego zrobiła ...
UsuńJa wybieram makowiec:-) A zdjęcia piękne:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńŻe też nie wpadłam na to wcześniej, żeby dodać ziemniaki do sernika ;) Muszę to wypróbować, bo Twój sernik wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńmoim zdaniem dzięki nim właśnie jest taki fajny
UsuńUlubione ciasta moje!
OdpowiedzUsuńI genialne zdjęcia :)
bez tych ciast nie ma świąt :)
UsuńDwa tradycyjne i najlepsze ciasta. Sernik podobny do mojego a makowiec zrobie na pewno....
OdpowiedzUsuńPOzdrawiam ciepło!
pozdrawiam również, trzymajcie się zdrowo!
UsuńPotatoes in cheesecake? This is new to me. Both cakes look awesome.
OdpowiedzUsuńPotatoes give great flavor :)
UsuńOba takie jak lubię.
OdpowiedzUsuńSmakowity widok!
szkoda, że już zniknęły ...
UsuńJeju! Moja babcia zawsze robiła taki właśnie sernik !
OdpowiedzUsuńSmakował mi zawsze tak wyjątkowo...
polecam przepis!
UsuńMarto! Same smaczne rzeczy u Ciebie! Jak dobrze, że wpadłam:) Częstuję się i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
UsuńSernik :D Uwielbiam serniki, a taki z ziemniakami roiła zawsze moja babcia od strony taty. Babcia już nie żyje od kilku lat, a przepis przepadł...Teraz zapiszę Twój ;)
OdpowiedzUsuńdaj znać, jak zrobisz i podziel się wrażeniami :)
Usuńo kurczę, ciężki wybór :D
OdpowiedzUsuńja jadłam za każdym razem po pół z każdego :)
UsuńOjj tak u mnie w domu to również standardowy zestaw na święta :))
OdpowiedzUsuńchyba w większości, choć chyba częściej jednak pojawia się strudel z makiem
UsuńDwa moje ulubione ciasta.
OdpowiedzUsuńJakie delikatne, aż widać na zdjęciach!
OdpowiedzUsuńŚwietna sesja ;)
OdpowiedzUsuńja tylko piekę
Usuńzdjęcia robi mój mąż :)
przekazuję mu zawsze miłe słowa
dzięki!
a te puszki masowe to jaka gramatura?? :)
OdpowiedzUsuńmoim zdaniem najlepsza jest masa makowa firmy Prospona, kupuję puszki 900 gram, czasem piekąc dwa makowce z siostrą używamy trzech takich puszek i też jest ok, ale jedna to moim zdaniem za mało
Usuń