znacie takie chwile, kiedy wpadacie, zmęczone po pracy do domu, torby zakupów do rozpakowania, w domu bałagan, dzieci głodne marudzą, a dodatkowo nie mamy obiadu .... o rany ja miałam tak wczoraj .....
wpadam w panikę, otwieram lodówkę, ssie mnie z głodu, dzieci pytają czy już jemy.... szybko, szybko myśl co by tu zrobić..... i przypomniało mi się! słyszałam ostatnio w radiu o poznańskiej szkole, w której większość zapytanych dzieci nie cierpi szpinaku (moje akurat lubią) ale za to uwielbiają kluski Shreka .... i to był strzał w dziesiątkę! mąka, szpinak, jajko i obiad gotowy :)
składniki:
250g świeżego szpinaku
1 szklanka mąki razowej żytniej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
woda (mniej więcej pół szklanki)
płaska łyżeczka soli
duży przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Szpinak myjemy, osuszamy i blendujemy. Do szpinaku dodajemy jajko, mąkę i sól, mieszamy dolewając wodę. Łyżką rzucamy na gotującą się osoloną wodę, gotujemy około 5 minut do wypłynięcia. Ja podałam z podsmażoną cebulką i pokrojoną szynką, posypane startym serem grana padano.
Wierzcie mi przepyszne, dzieciaki zajadały, aż im się uszy trzęsły, a dziś opowiadały cioci z dumą i przejęciem, że jadły kluski Shreka :)
fajny obiad, z pewnością będę robić częściej ...
Ano dokładnie, bo są na jeden kęs, a później kolejny i kolejny i kolejny, aż mamy pusty talerz :P
OdpowiedzUsuńtalerze rzeczywiście bardzo szybko były puste :)
Usuńprzepis zapisuję, a jutro kupuję szpinak!;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńej to musi być genialne!
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o czyms takim, ale (dzieci nie mam) zrobię to w najbliższym czasie;)
pisałam, że dzieci zjadły chętnie, ale ja oczywiście też :)
Usuńświetne kluski Shreka! bardzo apetyczne i w dodatku zdrowe! :)
OdpowiedzUsuńHahaha, fajne! Też muszę takie zrobić:)
OdpowiedzUsuńzachęcam ...
Usuńzielone i przyjemne :) ten kolor zawsze mnie uspokaja
OdpowiedzUsuńto fakt, zielony jest bardzo przyjaznym kolorkiem :)
Usuńfajny zdrowy pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo
UsuńUwielbiam szpinak, rewelacja:-) Dobry myk dla niejadków - kluski Shreka, ha, ha...
OdpowiedzUsuńja tez uwielbiam szpinak, w każdej postaci
UsuńMoje dziecka szpinak bardzo lubią / pod warunkiem , że nie został przerobiony na bezforemna papkę :) / ... Twoje kluski - REWELACJA ! ... i jeszcze zaserwowałaś je z szynką i serem - poezja :):) na pewno zrobimy :)...
OdpowiedzUsuńzgadza się szynka i ser zrobiły swoje!
UsuńFajny pomysł. Muszę sporo szpinaku do swojej diety dorzucić to przepis mi się przyda. Mogę użyć mrożony szpinak?
OdpowiedzUsuńpewnie i można, ale albo trzeba by go odsączyć, albo nie dodawać tyle wody do ciasta
UsuńWyglądają baaardzo apetycznie. Sama z chęcią bym zjadła!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wypróbowania :)
UsuńAleż pocieszne!! Moje dzieci szpinak jadają przemycony lub na surowo...bardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńPrzypominają trochę gnocci ze szpinakiem. Chyba zrobię, bo gnocci są niesamowicie dobre :)
OdpowiedzUsuńja gnocci też muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńale super pomysł, chętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńszpinak, i już chcę zrobić takie kluseczki ;)
OdpowiedzUsuńAle zieleń- pysznie!
OdpowiedzUsuńNo fajne te kluski! i dobra metoda na dzieciaki:)
OdpowiedzUsuńja je uwielbiam :)
Usuń