30.11.2012

Kluski ze szpinakiem


   znacie takie chwile, kiedy wpadacie, zmęczone po pracy do domu, torby zakupów do rozpakowania, w domu bałagan, dzieci głodne marudzą, a dodatkowo nie mamy obiadu .... o rany ja miałam tak wczoraj .....
wpadam w panikę, otwieram lodówkę, ssie mnie z głodu, dzieci pytają czy już jemy.... szybko, szybko myśl co by tu zrobić..... i przypomniało mi się! słyszałam ostatnio w radiu o poznańskiej szkole, w której większość zapytanych dzieci nie cierpi szpinaku (moje akurat lubią) ale za to uwielbiają kluski Shreka .... i to był strzał w dziesiątkę! mąka, szpinak, jajko i obiad gotowy :)

składniki:
250g świeżego szpinaku
1 szklanka mąki razowej żytniej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
woda (mniej więcej pół szklanki)
płaska łyżeczka soli
duży przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Szpinak myjemy, osuszamy i blendujemy. Do szpinaku dodajemy jajko, mąkę i sól, mieszamy dolewając wodę. Łyżką rzucamy na gotującą się osoloną wodę, gotujemy około 5 minut do wypłynięcia. Ja podałam z podsmażoną cebulką i pokrojoną szynką, posypane startym serem grana padano.

Wierzcie mi przepyszne, dzieciaki zajadały, aż im się uszy trzęsły, a dziś opowiadały cioci z dumą i przejęciem, że jadły kluski Shreka :)

Pani Krysia nabiera dzieci na kluski Shreka

fajny obiad, z pewnością będę robić częściej ...

30 komentarzy:

  1. Ano dokładnie, bo są na jeden kęs, a później kolejny i kolejny i kolejny, aż mamy pusty talerz :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. talerze rzeczywiście bardzo szybko były puste :)

      Usuń
  2. przepis zapisuję, a jutro kupuję szpinak!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ej to musi być genialne!
    Nie słyszałam o czyms takim, ale (dzieci nie mam) zrobię to w najbliższym czasie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pisałam, że dzieci zjadły chętnie, ale ja oczywiście też :)

      Usuń
  4. świetne kluski Shreka! bardzo apetyczne i w dodatku zdrowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hahaha, fajne! Też muszę takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zielone i przyjemne :) ten kolor zawsze mnie uspokaja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to fakt, zielony jest bardzo przyjaznym kolorkiem :)

      Usuń
  7. fajny zdrowy pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam szpinak, rewelacja:-) Dobry myk dla niejadków - kluski Shreka, ha, ha...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez uwielbiam szpinak, w każdej postaci

      Usuń
  9. Moje dziecka szpinak bardzo lubią / pod warunkiem , że nie został przerobiony na bezforemna papkę :) / ... Twoje kluski - REWELACJA ! ... i jeszcze zaserwowałaś je z szynką i serem - poezja :):) na pewno zrobimy :)...

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł. Muszę sporo szpinaku do swojej diety dorzucić to przepis mi się przyda. Mogę użyć mrożony szpinak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie i można, ale albo trzeba by go odsączyć, albo nie dodawać tyle wody do ciasta

      Usuń
  11. Wyglądają baaardzo apetycznie. Sama z chęcią bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ pocieszne!! Moje dzieci szpinak jadają przemycony lub na surowo...bardzo fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  13. Przypominają trochę gnocci ze szpinakiem. Chyba zrobię, bo gnocci są niesamowicie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ja gnocci też muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  15. ale super pomysł, chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. szpinak, i już chcę zrobić takie kluseczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. No fajne te kluski! i dobra metoda na dzieciaki:)

    OdpowiedzUsuń