Zupy kremy gotuję przez cały rok, ale jesienią smakują mi najbardziej ... ten akurat jest moim ulubionym. Zmiksowanie selera to również dobry sposób na przemycenie go dzieciom. Seler jako jedyny z rosołu zostawał na talerzach moich pociech, a tutaj proszę -Dobra zupka Mamuś !
składniki:
1 duży seler
6-7 korzeni pietruszki
4 ziemniaki
3 kromki czerstwego razowego chleba
300 g śmietany
2 żółtka
oliwa z oliwek
świeży tymianek,czosnek, sól, pieprz
Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojone w kostkę warzywa, podsmażam 10 minut, dorzucam również pokrojony chleb, świeży tymianek i trzymam na ogniu jeszcze parę minut. Zalewam wodą (około 3 litrów, może więcej), solę i gotuję warzywa do miękkości. Teraz zupę należy już tylko zmiksować, lekko wystudzoną zaciągnąć śmietaną i żółtkami, doprawić do smaku, koniecznie czosnkiem, pieprzem i ewentualnie solą lub odrobiną masła. Zupka gotowa. Z grzankami smakuje wyśmienicie. No i jakaś zielenina, może być pietruszka, bazylia, kiełki, co mamy pod ręką. Świetnie smakuje również ze startym na świeżo przed podaniem parmezanem
w dzieciństwie nie lubiłam pietruszki (korzenia). starannie wybierałam go z każdej możliwej potrawy. pamiętam oszustwa mojej mamy, która miksowała zupy, by ukryć obecność pietruszki :)
OdpowiedzUsuńod jakiegoś czasu nadrabiam pietruszkowe zaległości. lubię zupy z jej udziałem. lubię ją z masłem i pierzynką z jej natki.
tegoroczna jesień (zima??!!) pełna będzie pietruszki :)
moje dzieciaki pietruszkę akurat wcinają, problem był zawsze z selerem ... mama dla Twojego dobra to robiła :)pozdrawiam
UsuńNie jadłam takiej zupy. Z chęcią wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńu mnie właśnie dochodzi :) a mam pytanie - gdzie kupiłaś takie cudne miski na zupę? :)
OdpowiedzUsuńmiski dostałam w prezencie, dawno, dawno temu :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń