Kolejne warsztaty kulinarne za nami ..... Zabawa była przednia, na zdjęciu dzieło 10 dzieci, w wieku od 3 do 10 lat!
składniki:
225 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 i 2/3 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
białko z 1 jajka
płatki migdałów
W misce łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy miękkie masło i jajko. Zagniatamy jednolite ciasto do chwili, aż utworzy kulę. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Po godzinie z ciasta odrywamy kawałeczki ciasta i formujemy wałeczki, odrobinę chudsze i krótsze od naszych palców, bo podczas pieczenia palce spuchną.
Wałeczki układamy na podsypanej mąką blasze i w miejscu paznokcia umieszczamy migdał, posmarowany od spodu białkiem (aby nie odpadł w trakcie pieczenia) i dodatkowo dociskamy. Nożem nacinamy wałeczek w miejscach, gdzie palec się zgina.
Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.
Przepis znalazłam tutaj