18.04.2014

Babka piaskowa



Przepis na bardzo szybką i prostą w wykonaniu klasyczną babkę piaskową. Robiłam ją dwa dni pod rząd, najpierw dla Tymona do przedszkola na wielkanocne śniadanie, następnego dnia dla Niny. Dzieciom smakowała, jutro planuję zrobić również dla nas. Polecam. Źródło przepisu

składniki:
250g masła lub margaryny
200g cukru
4 jajka
szczypta soli
150g mąki pszennej *
150g mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek.
Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.
Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną. Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. (Można miksować na najniższych obrotach).
Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką.
Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Jeśli macie małe lub średniej wielkości jajka to powinna wystarczyć forma o długości 25cm, przy większych jajkach należy użyć dłuższej formy).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C. Ja piekłam z termoobiegiem 50 minut.
Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.