28.05.2013

Urodzinowy Tort Cappuccino



w  niedzielę obchodziłam 34 urodziny, to zdecydowanie najmilszy dla mnie dzień w roku, ponieważ świętuję wtedy podwójnie!  urodziny i dzień Mamy, tort na tę okazję znalazłam u Olimpii (o taki właśnie mi chodziło!! dzięki!!)  goście byli zachwyceni, jeśli chodzi o ozdabianie tortów będę ćwiczyć, póki co zadowalam się prostą i szybką w wykonaniu formą :)  
ps. taki trochę leń ze mnie :)

zmieniłam proporcje i korzystałam z wcześniej juz wypróbowanego przepisu na biszkopt




biszkopt :
7 jaj
1 szklanka cukru
2/3 szklanki gorzkiego kakao
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej

Przygotowanie: Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić.

masa do przełożenia tortu:
600 ml śmietany kremówki ( 30% )
2 białe czekolady
250 g serka mascarpone
4 saszetki kawy rozpuszczalnej cappuccino

Śmietanę wlać do małego garnka i podgrzać aż będzie bardzo gorąca, wrzucić połamaną białą czekoladę i wsypać kawę. Całość dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem czekolady, można ponownie umieścić na kuchence.
Całość przelać do miski i przykryć folią spożywczą. Wstawić do zamrażalnika na ok 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Masa ma być dobrze schłodzona. Można również schłodzić ją przez noc w lodówce. 
Gdy już będzie mocno zimna, zmiksować ją mikserem, końcówką do ubijania białek, do konsystencji gładkiej masy. Uważać by nie przebić masy i by nie zrobiła się sztywna. Zmienić końcówkę miksera na mieszającą i dodać zimny serek mascarpone łyżeczka po łyżeczce miksując po każdym dodaniu. Gotowa masa powinna być lekka, jasna i gładka.

Do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka likieru kawowego
Dodatkowo do dekoracji: podpieczone płatki migdałów, kawałki gorzkiej czekolady

Biszkopt przekroić na 3 równe części. Pierwszą część nasączyć obficie alkoholem, wyłożyć 1/3 masy i przykryć drugim blatem. Podobnie postępować z każdym kolejnym blatem, górę ozdobić prażonymi lub podpieczonymi płatkami migdałów oraz pokrojoną gorzką czekoladą.
Wyszło wyśmienicie !! 



dawno mnie nie było, więc dziś będzie mnie trochę więcej przynajmniej na zdjęciach :) 
pozdrawiam wszystkich moich gości i dzięki za świetną zabawę  !!