10.12.2012

Trufle z earl grey



   Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert, nadal gorąco polecam, pod choinkę prezent jak znalazł! 
   Dla fanów gorzkiej czekolady to idealny dodatek do kawy ...

składniki:
330 g gorzkiej czekolady (u mnie 70%)
250 ml świeżej śmietany
50 g masła
1 łyżka naparu z herbaty earl grey
kakao

Pokruszyć drobno czekoladę i stopić w kąpieli wodnej. Doprowadzić śmietanę do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać herbatę, przykryć i zostawić na 10 minut do naciągnięcia. Następnie śmietanę przecedzić, podgrzać ją i w trzech porcjach dodać do czekolady (po każdej porcji dobrze wymieszać). Dodać miękkie masło pokrojone w kosteczkę, dobrze wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Gdy krem będzie prawie twardy uformować kuleczki, obtoczyć je w kakao i przechowywać w lodówce.

Ja dodałam od siebie dodatkowo dwie łyżki mielonych migdałów i dwie łyżki brandy :) a robiłam z połowy porcji



a kilka tak na zimowo obtoczyłam w wiórkach kokosowych .... choć w wersji z kakao były smaczniejsze